Rakkaan koiran, gerbiilin tai käärmeen taival päättyy pieneläintuhkaamossa – "Osa haluaa tassunjälkiä muistoksi"

Karvatupsu tai valokuva tuhkaamossa on usein viimeinen rakas muisto omasta lemmikistä. Omistajalle lemmikin tuhkaus on varsin vaivaton.

lemmikkieläimet
Lemmikkieläimen tuhkausuuni
Antti Karhunen/Yle

Lemmikkieläinten tuhkaaminen on yleistynyt viime vuosina. Tämä heijastuu myös lemmikkihautausmaille. Kuopiossa paikallinen palvelus- ja seurakoirayhdistys lopetti viime kesänä Jynkänvuoren pieneläinhautausmaan pyörittämisen.

Toiminta loppui, koska asiakasmäärä kävi liian pieneksi. Lemmikkien hautausväli oli jopa puoli vuotta ja toiminta ei ollut enää taloudellisesti kannattavaa harrasteseuralle.

Vilkkaimpina vuosina Jynkänvuoren pieneläinhautausmaalle haudattiin noin 400 lemmikkiä. Viime vuosina hautauksia oli enää alle sata vuodessa.

Leppävirtalainen Timo Jääskeläinen on pyörittänyt omaa tuhkaamoa Puponmäessä kesästä 2014 lähtien. Lemmikkituhkaamo Ainoanin asiakaskunta tulee noin 100 kilometrin säteeltä. Jääskeläinen arvioi tuhkanneessa runsaassa kahdessa vuodessa yli tuhat lemmikkiä.

Jääskeläisen mukaan lähes 90 prosenttia asiakkaista haluaa lemmikilleen yksilötuhkauksen. Eniten tuhkataan koiria ja kissoja, mutta tuhkattavaksi tulee myös kaneja, hamstereita, frettejä ja marsuja.

Suurin osa eläimistä tulee viimeiselle matkalleen eläinlääkäriasemien kautta, mutta tarvittaessa yrittäjä voi noutaa menehtyneen lemmikin asiakkaan kotoa.

Isoimmat tuhkattavat lemmikit lähes satakiloisia

Suurin Timo Jääskeläisen tuhkaama koira on painanut noin 90 kiloa. Muistotuhkauksissa uunissa on kerralla useita eläimiä.

Lemmikin kuolema on kova paikka ja moni säilyttää lemmikkinsä uurnaa esimerkiksi kirjahyllyssä. Timo Jääskeläisen mukaan osa asiakkaista haluaa lemmikistään vielä ennen tuhkausta muistoksi karvatupsun ja valokuvan. Yhden koiran tuhkaus vie jäähdytyksineen keskimäärin vajaat kolme tuntia.

– Tuhkaus on asiakkaalle vaivaton tapa. Ei tarvitse miettiä mitä tekee kuolleelle lemmikille. Erityistoiveita tulee harvemmin. Monet asiakkaat hankkivat pahviuurnan ja se on helppo haudata. Joskus asiakas on pyytänyt myös vähän lemmikin tuhkaa erikseen pieneen pussiin.

Yksin tuhkaamoa pyörittävä Timo Jääskeläinen on tyytyväinen uravalintaansa.

– Työpäivät ovat välillä pitkiä, mutta kun tämä on oman kodin yhteydessä niin välillä ehtii tehdä muutakin. Palvelu korostuu tällä alalla.

Uusi tuhkaaja muuttaa alan kilpailutilannetta Savossa

Kilpailu lemmikkieläimien tuhkaamisessa kiristyy kun Kuopion Hiltulanlahdessa on aloittanut uusi pieneläintuhkaamo Tuulikello. Yrittäjä Mari Naumanen on vetänyt aiemmin hevostallia ja tuhkauksesta haetaan lisää liiketoimintaa.

Tavoitteena on saada asiakkaita laajalta alueelta Itä-Suomesta. Tuhkaamon yhteydessä on myös muistolehto.

– Vaikea sanoa millainen vastaanotto on, mutta yrittäjän pitää ottaa riskiä, miettii Naumanen.

Savossa lemmikkieläimiä tuhkaa myös Joroisissa toimiva pieneläintuhkaamo Kaisert. Se on toiminut seitsemän vuotta.

Tuhkaamonhoitaja Paula Halinen arvioi, että yksilötuhkausten osuus on ainakin kaksi kolmasosaa. Koirien ja kissojen ohella on tuhkattu myös eksoottisempia lemmikkejä kuten gerbiilejä, parta-agamia, papukaijoja ja käärmeitä.

– Asiakkaat voivat esittää rohkeasti omia toivomuksiaan. Lemmikin kuollessa omistaja on ihan shokissa eikä osaa kaikkea kysyä. Karvatupsun leikkaaminen muistoksi voi olla omistajalle itselleen vaikea juttu, mutta meille se on helpompaa. Osa haluaa myös tassunjälkiä muistoksi, kertoo Halinen.