Hyppää sisältöön

Kotikatu nyt Areenassa – Kysyimme neljältä sarjan näyttelijältä parasta muistoa

Kotikatu oli 17 vuotta osa suomalaisten arkea. Sarjan ensimmäinen tuotantokausi on katsottavissa nyt Areenasta. Sarjan näyttelijät muistelevat Kotikatua lämmöllä.

Kotikan Mäkimaiden perhettä. Kuva: Jyrki Valkama / Yle

1

Ensimmäinen pusu sarjan kuvauksissa

Kotikadussa (1995–2012) seurattiin kahden perheen, Luotoloiden ja Mäkimaiden arkea. Inka Kallén aloitti roolinsa Mäkimaiden koulua käyvänä Mirja-tyttärenä 13-vuotiaana. Se oli unelmien täyttymys. Nuori näyttelijä tunsi olonsa kotoisaksi, sillä yhteishenki oli kohdallaan.

– Siellä oli tosi hyvä olla. Se oli kuin toinen perhe, Inka Kallén muistelee ja naurahtaa kliseistä lausettaan.

– Se tuntui tosi luonnolliselta ja tietenkin jännittävältä.

Kallén kävi työnsä ohella tavalliseen tapaan koulussa.

– En muista, että koulukaverit olisivat reagoineet asiaan millään tavalla. Se oli osa elämääni, ei siinä mitään kummallisempaa ollut. Siitä ei tehty mitään numeroa.

Vuosien varrelle mahtuu koskettavia hetkiä.

– Muistan, kun yhdessä jaksossa Kotikatu-äitini äiti oli saattohoidossa, ja kuvauksissa meillä oli oikea saattohoitaja mukana. Se kosketti syvältä.

– Positiivisempi muisto on se, kun pussasin ensimmäisen kerran elämässäni Kotikadun kuvauksissa. Sarjassa oli kaksospojat, joista toinen oli Mirjan poikaystävä, Kallén muistelee.

Mirja Mäkimaa eli näyttelijä Inka Kallén. Kuva: Jyrki Valkama / Yle

2

Päivittäin joku pyrki ostoksille lavastetulle huoltoasemalle

Risto Aution esittämä Hannes Luotola työskentelee alkuaikojen Kotikadussa bensa-asemalla, joka sijaitsi Helsingissä Johanneksen kirkon vieressä. Asema oli myytäviä tuotteita myöten niin aidon oloinen, että se aiheutti jatkuvasti sekaannuksia.

– Ne jotka eivät tienneet, että siellä kuvattiin, kävelivät lompakko kädessä sisään ostoksille. Sitä tapahtui joka päivä, Autio muistelee.

Hauskin muisto liittyy naiseen, jonka auto oli jäänyt tienposkeen.

– Hän tuli Viiskulmasta juoksujalkaa ostamaan öljyä. Tiimiläisemme rupesivat selittämään, että kyseessä ei ole oikea huoltoasema samalla, kun naisen vieressä on teline, joka on täynnä öljykanistereita.

Siinä riitti ihmettelemistä, kun kerran hyllyt pursuivat aitoa tavaraa. Lopulta tuotantoryhmä sai vakuutettua naisen siitä, että kyseessä on lavastus. Kun hän lähti pettyneenä ulos, Autio otti öljykanisterin telineestä ja säntäsi perään.

– Annoin sen naiselle, mutta hän sanoi, että eihän tämä ole oikeaa öljyä. Vastasin, että on se. Sitten hän kysyi, että mitä maksaa. Sanoin, ettei se maksa mitään, koska sehän on leikkiöljyä, Autio nauraa.

Risto Aution esittämä Hannes Luotola ja Anitta Niemi Karin Luotolana. Kuva: Ari-Pekka Keränen / Yle

3

Lena Meriläinen: "Ennen oli aikaa tunnelmoida"

Mäkimaan perheen äitiä Eevaa näytteli Lena Meriläinen.

– Alkuaikojen studio oli Ullanlinnanmäellä, ja siellä olimme vain me Kotikadun tekijät. Minulla on vahva mielikuva siitä, kun Mäkimaiden perhe vietti yhteistä aikaa keittiössä. Minulla on ihan näkömuisto siitä, kun koko perhe oli kasassa. Siitä tulee sellainen lämmin tunne.

Myöhemmin Kotikatua siirryttiin kuvaamaan Pasilaan.

– Silloin oli jo kiirettä. Nykyaikana tekeminen on niin erilaista. Ullanlinnanmäellä oli aikaa pysähtyä, miettiä, tunnelmoida ja ottaa tunnetta mukaan eri tavalla. Nykyään se hoituu sitten ammattitaidolla. Keittiökohtaus oli ihana pysähtynyt hetki, josta tiesi, että tämä johtaa hyvään.

Pertti ja Eeva Mäkimaan hääkuva. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

4

Puotila esitti itseään vanhempaa Pertti Mäkimaata

Myös Jukka Puotilan lämpimimmät Kotikatu-muistot liittyvät Ullanlinnan studioihin ja näyttelijäkollegoihin.

– Siellä oltiin omassa maailmassa. Se sarja on minulle nimenomaan sinne rakennetut interiöörit. Hyviä muistoja riittää työtovereista, joihin silloin alussa vasta tutustuttiin.

Itsekeskeistä juristia Pertti Mäkimaata näytellyt Puotila oli ennen Kotikatua tullut tutuksi Ruusun aika -sarjassa lääkäri Esko Ruususena.

Kotikadun ensimmäisessä kohtauksessa Pertti Mäkimaa aiheuttaa onnettomuuden (katso kohtaus jutun lopusta).

– Aloitus oli aika raflaava roolihenkilön kannalta. Pertti Mäkimaa oli hyvin toisenlainen kuin Esko Ruusunen, vaikka tavallaan kyse oli samanlaisesta perhesarjasta.

Pertti Mäkimaana Puotila eli aina itseään edellä.

– Tuntui aikamoiselta täyttää 50, vaikka en ollut vielä silloin 50. Minua myös pidettiin itseäni vanhempana: joskus saatettiin kysyä, että mitenkäs lapsenlapset, vaikka nuorin poikani oli vasta kolmen tai neljän vanha.

– Nyt kun omista viisikymppisistä on yli kymmenen vuotta, niin täytyy sanoa, että eihän se 50 ollut vielä mitään.

Pertti Mäkimaa eli näyttelijä Jukka Puotila Kotikadun jouluna. Kuva: Veera Aaltonen / Yle

5

6

Kuva: Yle Areena