Pieni, omavarainen ja järkevä – nämä 5 trendiä lyövät läpi omakotitalomarkkinoilla

Lisääntyvän etätyön myötä omasta talosta on muodostumassa myös kesämökki. Hulppeat neliöt ovat hiipumassa, ja tilat suhteutetaan omiin tarpeisiin.

Koti ja asuminen
Kuvassa pieni talo seteleiden päällä.
Anssi Leppänen / Yle

Talouden ison rattaan lähtiessä hiljalleen pyörimään ja asuntolainakorkojen ollessa matalalla moni tuumaa, joko olisi aika ostaa tai rakentaa omakotitalo.

Mutta millaisia ovat omakotitalomarkkinoiden tulevien vuosien trendit: millaista uudisrakentamista tehdään ja mitkä asiat kiinnostavat kuluttajia? Entä millä tavoin käsitys omasta tilasta ja vapaudesta muuttuu tulevina vuosina?

Kysyimme asiaa Suomen Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolaiselta ja Oulun OP-Kiinteistökeskus Oy:n toimitusjohtaja Timo Jormakalta.

1. Pienemmäksi menee

– Meillä lähtee rakentumaan erityisesti kasvukeskuksiin pienempiä omakotitaloja, niin sanottuja yksiö puutarhassa -ratkaisuja. Saadaan jokaisen toivomaa modernia mummonmökkiä keskuksiin, Savolainen povaa.

– Omakotitalojen keskikoko on viime vuosina pienentynyt. Parisataaneliöinen talo oli vielä viisi vuotta sitten normaali, mutta nyt on tultu, voisiko jopa sanoa, hieman järkevimpiin mittoihin. Peruskokoinen talo on huoneistopinta-alaltaan sellaiset 140 neliötä, Jormakka arvioi.

– Tietenkin se on aina edullisempaa, kun neliöitä on vähemmän. Neliömäärää on suhteutettu omiin tarpeisiin. Osalla on myös kakkosasuntoja vaikkapa laskettelukeskuksissa. Rahaa halutaan sijoittaa muuallekin kuin kotiin, Jormakka lisää.

2. Omavaraisuus kiinnostaa

– Energian osalta nousee omavaraisuuden ihanne. Ilmalämpöpumpuin ja aurinkoenergialla halutaan tuottaa omaa sähköä. Tulevaisuudessa saattaa syntyä jopa energiayhteisöjä, jossa naapurin kanssa rakennetaan yhdessä energiaratkaisuja, Savolainen visioi.

– Niin sanotuista passiivitalouksista on puhuttu paljon, eli käytännössä taloon ei tarvita lämmönlähdettä, se tuotetaan esimerkiksi ilmanvaihdon kautta, Jormakka lisää.

3. Tarkoituksenmukaisuutta ihannoidaan

– Tilojen toiminnallisuus omiin tarpeisiin on nousemassa. Myös kiinnostus sitä kohtaan, miten omakotitaloa on aikaisemmin asuttu, nousee. Mahdollinen ostaja haluaa aikaisempaa enemmän tietää, onko taloa asuttu hyvin ja ovatko paikat tip top, Jormakka muistuttaa.

4. Äly tulee taloon

– Erilaiset älyratkaisut ovat tulossa niin energiankäytön kuin myös palveluiden osalta omakotitaloihin. ICT-teknologia mahdollistaa sen, ettei aina tarvi siirtyä paikasta toiseen, asioita voidaan tehdä ja palveluita hankkia yhä enemmän kotiosoitteessa, Savolainen toteaa.

5. Vapaa-ajan käsite lavenee

– Yhtenä suurena trendinä nousee se, että työtä tehdään 24/7 ja eri paikoissa, joten sukkulointi kodin, työpaikan ja vapaa-ajan asunnon välillä lisääntyy. Vapaa-ajan asumisen käsite lavenee. Teemme aikaisempaa enemmän etätöitä ja näin omakotitalosta saattaa tulla vapaa-ajan asunto ja kesämökki, Savolainen uskoo.