1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sanonnat

Nostetaan kissa pöydälle ja nukutaan koiranunta – eläimistä tutuimmat pääsevät sananlaskuihin

Moni suomalainen on tullut pöyhkeilleeksi kuin "kukkona tunkiolla" tai parantaneensa suoritustaan kuin "sika juoksuaan". Luonnosta ja erityisesti eläimistä kertovia sanontoja on meillä paljon.

sanonnat
Kissa.
Tässä kuvassa kissa on kirjaimellisesti nostettu pöydälle.Jussi Mankkinen / Yle

Uusia sanontoja syntyy koko ajan. Ne voivat syntyä esimerkiksi kommunikointitilanteessa, jossa joku laukaisee jotain osuvaa ja sanonta alkaa elää omaa elämäänsä.

– Sitä välitetään eteenpäin suullisesti, joku voi lukea sen jostakin, sitä vähän parannellaan, se voi kärjistyä ja voi levitä myös ulkomaille, kertoo arkistotutkija Juha Nirkko Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta (siirryt toiseen palveluun).

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralla on ylöskirjoitettuja sananlaskuja ja sanontoja tallessa jo parinsadan vuoden ajalta. Sanontoja on kehitelty kuitenkin paljon aikaisemminkin. Nirkon tietojen mukaan jo Mikael Agricola aikoi kirjoittaa sananlaskuista teoksen. Teos jäi kuitenkin kesken.

– Henrik Florinus sen sijaan 1700-luvun alussa teki ensimmäisen tunnetun sananlaskukirjan. Ne sananlaskut, jotka siinä ovat, ovat vähintään 1600-luvulta. Sieltä löytyvät muun muassa sanonnat "pyy, joka pienenee maailmanlopun edellä" ja "kukas koiran hännän nostaa, jos ei koira itse", Nirkko kertoo.

Wanhain suomalaisten tawaliset ja suloiset sananlascut -teos sisältää sanontoja, joissa esiintyy muun muassa härkä, lehmä, koira ja korppi.

"Väkeä on kuin Vilkkilässä kissoja"

Sanonnoissa on usein lähteenä luonto eri tavoin.

Eläinsanonnat syntyvät esimerkiksi eläimen käytöksen perusteella tai siitä, millainen sen ehkä oletetaan olevan.

– Meillä on kulttuurillista tietoa ja sille pohjalle on hyvä rakentaa. Oikeastaan tarvitaan vain hyvä sanaseppo kiteyttämään ajatus ja kohtapa joku "parantaa kuin sika juoksuaan", "nostaa kuin kissa omaa häntäänsä", on "kukkona tunkiolla" tai "koiranvirassa", Juha Nirkko kertoo.

Sää- ja luonnonilmiöitä esiintyy esimerkiksi ihmisten mielialasanonnoissa: "olla hyvällä tuulella" tai "kuin myrskynmerkki".

Eläimet koetaan jotenkin kumppaneiksi ja niihin on hauska vertailla itseään. Tavallaan ihmillistetään eläintä ja eläimellistetään ihmistä, ja etsitään yhtymäkohtia.

Juha Nirkko

– Kasveihin liittyviä ei ole niinkään, paitsi puihin liittyviä. Eläimet koetaan jotenkin kumppaneiksi ja niihin on hauska vertailla itseään. Tavallaan ihmillistetään eläintä ja eläimellistetään ihmistä, ja etsitään yhtymäkohtia, Nirkko kertoo.

Paikallisesta sanonnasta voi muodostua myös valtakunnallinen: ympäri maata tiedetään, että Vilkkilässä on paljon kissoja, vaikka niin on myös monessa muussakin kunnassa. Tämä sanonta kuitenkin tekee juuri Vilkkilästä tunnetun.

Varpusparvi orapihlaja-aidassa
"Tiedämme, mitä tarkoittaa "varpusparvi" vatsan toiminnan yhteydessä", sanoo Juha Tirkko.YLE / Marko Melto

"Sopulilauma seuraa"

Erityisesti kissoihin ja koiriin liittyviä sanontoja on paljon. Syyksi Nirkko arvio, että kotieläiminä ne ovat lähellä ihmisiä ja täten oivia sanontojen kohteita.

– Kissa on erityisen suosittu myös arvoitusten ratkaisuna, esimerkiksi "pienempi kun seisoo, isompi kun istuu", Nirkko kertoo.

Mutta mikä selittää sitten lintuihin liittyvät yleistykset kuten "pirteä kuin peipponen" tai "lyhyt kuin kananlento"? Taustalla on Nirkon mukaan luonnontieteellinen fakta ja eläimen käyttäytymisen tunteminen. Esimerkiksi "työpaikan kuukkelit" ovat ulospäinsuuntautuneita ja puheliaita, eivätkä malta istua omassa työpisteessään, vaan vierailevat toisten työpisteillä.

– Isältä opin liukkaasta kelistä, että "piha on kuin tiaisen pääluu". Tuntemattomassa sotilaassa Lammio, "kuovi”, tepastelee tärkeänä. Tiedämme, mitä tarkoittaa "varpusparvi" vatsan toiminnan yhteydessä, Nirkko kertoo.

Muutamia eläimiin liittyviä sanontoja on tullut esimerkiksi poliitikoilta, joissa ydin on juuri sanojan persoonallisuudessa ja lausumistilanteessa. Esimerkiksi presidentti Mauno Koivisto vertasi vuonna 1984 toimittajia sopuleihin, jotka seuraavat laumana kulloistakin mielipidejohtajaa. Tämä sanonta on jäänyt elämään.

Lue seuraavaksi