1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Käännytykset kaksinkertaistuivat – poliisi poisti viime vuonna maasta pienen kunnan verran ulkomaalaisia

Poliisi poisti viime vuonna maasta 6 657 henkilöä, joista 1 671 palautettiin saatettuna. Suurin osa saatettuna palautetuista kuljetettiin Irakiin poliisin järjestämillä charterlennoilla.

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomen poliisi poisti maasta viime vuonna 6 657 henkilöä, kun vuonna 2015 luku oli 3 180. Viime vuonna poistetuista henkilöistä 1 671 poistettiin saatettuna, eli niin, että poliisi vei henkilön lentokoneeseen ja saattoi tämän kotimaahansa asti. Vuonna 2015 saattoja tehtiin 679.

Poliisihallituksen mukaan käännytysten kasvu johtuu turvapaikanhakijoiden määrän – ja turvapaikanhakijoiden saamien kielteisten päätösten – lisääntymisestä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

– Maastapoistamispäätöksiä on tullut huomattavasti enemmän täytäntöönpantavaksi, sanoo poliisihallituksen poliisitarkastaja Mia Poutanen.

Saatettuna palautettujen määrän kasvua selittää se, että poliisi palautti viime vuonna poikkeuksellisesti kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita irakilaisia charterlennoilla. Poliisin järjestämillä lennoilla on aina kaksi poliisia saattamassa matkustajia. Näillä erityislennoilla kuljetettiin viime vuonna Bagdadiin noin 1 400 irakilaista.

Saatettu palauttaminen saattaa tarkoittaa myös sitä, että vastentahtoinen käännytetty viedään kotimaahansa väkisin, tarpeen vaatiessa raudoissa. Charterlennoilla ei pakkopalautettavia ole poliisin ja sisäministeriön mukaan ollut, vaan tällaiset henkilöt palautetaan normaalien matkustuslentojen yhteydessä.

– Minun tiedossani ei ole yhtään tällaista tapausta. Lähtökohtana on ollut, että lennot on järjestetty vapaaehtoisesti palaaville, ja järjestely tehtiin hyvässä yhteistyössä Irakin viranomaisten kanssa, Poutanen sanoo.

Myös irakilaisten pakkopalautukset jatkuvat, Irakin vastustuksesta huolimatta. Lue siitä lisää täältä.