1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turve

"Ei kannata tehdä, ei voida käyttää" – sähkön tuottaminen turpeella on nyt kallista, voimalat käyvät säästöliekillä

Myös hakeella tuotettu lähisähkö häviää muulle sähköntuotannolle. Oulun Energian Toppilan voimalayksikössä mietitään kuumeisesti turve-energian tulevaisuutta.

Toppilan turvevoimalan piiput.
Toppilan voimala toimii Oulussa. Vanhin yksikkö on 40 vuotias ja se joudutaan ajamaan alas lähivuosina. Kakkosyksikkö toimii vielä ainakin vuoteen 2035 saakka nykyisellä paikallaan.

Oulun Energian Toppilan kahdessa voimalayksikössä voitaisiin turpeesta ja hakkeesta tuottaa sähköä selvästi nykyistä enemmän, mutta alhaisen sähkön hinnan takia tuotanto pyörii nyt osateholla.

Voimalan tuotannon painopiste on kaukolämmössä, jonka osuus tuotannosta on noin kaksi kolmasosaa. Toppilan 2 yksikössä voitaisiin tuottaa sähköä jopa moninkertaisesti nykymäärän verrattuna.

– Sähkön hinta on semmoinen, että sitä ei pystytä tekemään näillä meidän polttoaineilla, sanoo Oulun Energian liiketoimintajohtaja Pertti Vanhala.

Suurimmillaan tuotantoon on käytetty yli 4 000 gigawattitunnin verran polttoainetta, mutta nyt määrä on vain puolet siitä ja se näkyy myös puun- ja turpeenhankinnassa.

– Rahassa laskien maakuntaan voisikin jäädä noin 30 miljoonaa euroa, mutta nyt täällä ei kannata sähköä tehdä eikä voida käyttää lähienergiaa sähköntekoon, Vanhala harmittelee.

Biotalous vaikuttaa voimalaankin

Samalla kun bioraaka-aineille löydetään muita käyttömuotoja, joudutaan turvevoimalassakin pohtimaan tulevaisuuden polttoainehuoltoa.

Vaikka biotalous kasvaisikin, haketta Suomen metsistä uskotaan löytyvän. Välillä kovaakin kiistaa aiheuttaneen turvetuotannon tulevaisuus pistää kuitenkin miettimään. Alun perin Toppilan voimalat on suunniteltu turvekäyttöisiksi.

Tätä nykyä turpeen osuus on noin 60 prosenttia ja hakkeen loput 40 prosenttia.

Meillä on jonkinlainen huoli myös siitä, että turpeen tarjonta säilyisi riittävänä

Pertti Vanhala

– Emme halua että syntyy sellainen tilanne, että kaupungin lämmittämiseksi olisi pakko ottaa poltettavaksi sellaista raaka-ainetta, jota voi jalostaa paremmin, sanoo Pertti Vanhala.

– Meillä on jonkinlainen huoli myös siitä, että turpeen tarjonta säilyisi riittävänä. Eli että olisi edelleenkin kuitenkin polttoainetta, jolla pystytään pitämään kaupunki lämpimänä.

Uusi voimala suunnitteilla

Toppilan 1:nen on jo 40-vuotias ja se alkaa olla tuotantonsa loppusuoralla. Uutta voimalaa ollaankin suunnittelemassa sen korvaajaksi Laanilan kaupunginosaan. Siellä toimii nykyisin jätteiden poltosta energiansa saava ekovoimala.

Suljettavaksi joutuva Toppila 1:nen jäisi ainakin alkuvaiheessa varakäyttöön.

Toppilan 2:nen sen sijaan jatkaa toimintaansa ainakin vuoteen 2035 saakka.