Icehearts on poikien kaverina jopa 12 vuotta – suurella sydämellä syrjäytymistä vastaan

Riihimäellä on joukkueellinen poikia, jotka ovat saaneet Iceheartsin kasvattajasta isähahmon koko kouluajaksi. Tarvetta olisi useammallekin joukkueelle, mutta kuntien rahoitus ei kanna kuin vuoden kerrallaan.

vapaaehtoistyö
Icehearts Peltosaaren koululla
Icehearts tarjoaa liikunnallista toimintaa Peltosaaren koululla Riihimäellä.Konsta Lattu / Yle

Peltosaaren koulun liikuntasalissa alakoululaiset pojat temmeltävät temppuradalla ja salibandyn parissa. Yksi heistä on punaposkinen Pasi Simoinen. Jälleen yksi uusi onnistunut voltti suoritettu pehmeälle jumppamatolle. Simoinen on silminnähden itseensä tyytyväinen.

– Kohta sit säbää! Hän huikkaa.

Riihimäki on yksi kahdeksasta Suomen kaupungista, joissa on kääritty hihat ehkäisemään varhaista syrjäytymistä Icehearts (siirryt toiseen palveluun)-joukkueurheilun avulla. Joukkueen mukana lasta tuetaan ja autetaan pärjäämään urheilun avulla. Elämässä mukana on yksi vuosiksi sitoutunut aikuinen, joka välittää ja huomioi. Näin luodaan lapsen elämään elintärkeää tukiverkkoa.

Pojille Iceheartsin kasvattaja Jarno Tuunainen on se henkilö, joka järjestää heille ohjelmaa ja tekemistä koulupäivän jälkeen.

Jarno Tuunainen on Icehearts-kasvattaja
Jarno Tuunainen on sitoutunut toiminaan poikien kasvattajana 12 vuoden ajan.Konsta Lattu / Yle

– Iceheartsin dea on tarjota pitkäkestoista, ennalta ehkäisevää kasvatustyötä. Me olemme 12 vuotta poikien tukena heidän arjessaan, kodin, koulun ja harrastusten parissa.

Tuunainen on sitoutunut luotsaamaan poikia kaikkina kouluvuosina, mutta ei kauhistele pitkää pestiään.

– Muutaman päivän kun viettää poikien kanssa, niin ei tässä kelloa tule katsottua. Poikien kanssa on kiva touhuta ja viettää aikaa. Hyvä, että pystyy pitkällä ajalla vaikuttamaan. Me olemme se aikuinen, joka ei käännä lapselle selkää.

Urheilulla syrjäytymistä vastaan

Kahden vuoden aikana Tuunainen on ehtinyt tutustua poikiin, pelannut ja harrastanut heidän kanssaan erilaisia asioita. Pian pojista muodostetaan oma Icehearts-jalkapallojoukkue.

Icehearts-logo T-paidassa
Icehearts tekee työtä lasten ja nuorten syrjäytymistä vastaan.Konsta Lattu / Yle

– Käytännössä me tarjoamme heille koulun jälkeen iltapäiväkerhon, tehdään läksyjä ja vietetään aikaa. Lomien aikaan pojille tulee leirejä, tapahtumia ja pelejä. Meidän tehtävä on suunnata poikien energia urheilun avulla oikeaan suuntaan.

Tukiverkkoja tarvitaan

Tuunainen muistuttaa, että jokaisella perheellä tulisi olla omat tukiverkkonsa.

– Me olemme yksi tukiverkko muiden ohella. Me tarjoamme luotettavan aikuisen läsnäoloa ja tukea. Vaikutus näkyy ehkä siinä, että pojat tulevat tänne innoissaan joka päivä ja tykkäävät puuhata täällä. Perheiltä ja koululta tullut palaute on ollut tyytyväistä. Se on se tärkein palaute meille.

Poikien hyppimässä
Icehearts tarjoaa pojille vauhdikasta menoa.Konsta Lattu / Yle

Peltosaaren koulun Icehearts-joukkue on Riihimäen ainoa, mutta tarvetta useammallekin ryhmälle olisi, kertoo Peltosaaren koulun rehtori Pasi Jalonen.

– Joukkueita voisi olla useampiakin. Kaikki on kuitenkin rahasta kiinni eli mihin satsataan.

Yhden joukkueen vuosibudjetti on noin 50 000 euroa. Rahoitus saadaan kasaan kunnilta, valtiolta sekä yksityisiltä lahjoittajilta kerätyin varoin. Rehtori Pasi Jalonen sanoo, että vaikka vapaaehtoinen sitoutuu työhönsä yli vuosikymmeneksi, ei kuntien budjetit katso kuin vuoden päähän.

– Ennaltaehkäisevä työ tuottaa pitkällä aikavälillä, mutta kuntien budjetit laaditaan vuositasolla.

Jalonen sanoo, että erityisen merkittävää Iceheartsissa on juuri aika. Aikuisen sitoutuminen 12 vuodeksi toimintaan on lapsen elämässä pitkä aika.

– Tämä on yhteiskunnallisesti merkittävää työtä. Kouluissa ja sosiaalityössä käy usein niin, että lasten kanssa oleva aikuinen vaihtuu jopa vuosittain. Tämä on sillä tavalla ainutlaatuista, että sama kasvattaja sitoutuu 12 vuodeksi näihin lapsiin, kulkee heidän kanssaan niin iloisina kuin vähemmän iloisinakin hetkinä. Se tuki on todella arvokasta työtä.

Kavereita koulussa ja vapaa-ajalla

Icehearts-pojista Ville Welander ja Matias Mustakallio ovat kavereita niin joukkueessa, koulussa kuin vapaa-ajallakin.

Ville Welander ja Matias Mustakallio
Ville Welander (vas.) ja Matias Mustakallio ovat Icehearts-poikia ja kavereita keskenään.Konsta Lattu / Yle

– Kivointa on leikkiminen ja pelaaminen, me pelataan sählyä ja futista, ja sitten leikitään kavereiden kansa, tuumii Ville Welander.

Auder Fox nauttii muiden poikien kanssa säbän pelaamisesta.

– Sitä pelataan paljon. Välillä pelataan futista ja leikitään. Täällä on kivoja kavereita.

Iceheartsin kasvattaja Jarno Tuunainen toivoo, että nyt vielä alakouluikäiset pojat ovat kymmenen vuoden kuluttua normaaleja Suomen kansalaisia, joilla on elämänhalua ja pilkettä silmäkulmassa.