Kesätyörumba käy kuumana – 4 ohjetta ensimmäiseen työpaikkaan

Ensimmäinen työpaikka on merkittävä kokemus, se jää mieleen loppuelämäksi.

kesätyö
Sanni Wacklin on kesätyöharjoittelussa Prismassa.
Petri Puskala / Yle

1. Kirjallinen sopimus saman tien

Kirjallisen työsopimuksen (siirryt toiseen palveluun) merkitystä ei voi kesätöissäkään liikaa korostaa. Sellainen kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti, kun saa tietää tulleensa valituksi kesätyöpaikkaan.

– Kirjallisesta sopimuksesta voidaan jälkeenpäin katsoa, mitä on sovittu. Monesti työnantaja on kaukana ja työsopimusta siirrellään sähköpostissa, mutta tärkeää on, että sovitut asiat ovat olemassa kirjallisena, Palvelualojen ammattiliiton aluepäällikkö Ulla Immonen opastaa.

– Työsopimuksesta näkee, milloin työ alkaa, onko sovittu koeajasta, mikä on työaika, onko työpisteitä yksi vai useampi, mikä on työn nimike ja mitä pääasiallinen työ on, Immonen luettelee.

Otto Mäkelä:

Haluaisin päästä kesätöihin lähellä olevalle golf-kentälle, sillä pelaan itsekin golfia. Aiemmin olen ollut iltavesperin rummuttajana. Onhan se mukavaa, että on tekemistä eikä tarvi olla vain kotona. Kesätöiden hakeminen on kyllä hiukan stressaavaa. Minusta hakuaika voisi alkaa vähän myöhemmin.

2. Montako tuntia?

Työsopimusta allekirjoitettaessa kannattaa selvittää, paljonko työtä (siirryt toiseen palveluun) on tarjolla.

– Sovitut työtunnit on saatava kirjattua. Jos työtä on kovin vähän, niin silttenhän voi hakea jotain toistakin työtä. Jos sopimuksen tekeminen jää ihan kesän alkuun, niin voikin käydä niin, että työtä ei olekaan kuin puolet odotusarvosta. Mistäs lopputoimeentulo sitten siinä vaiheessa revitään, Ulla Immonen toteaa.

Lydia Suvanto ja Milla Nieminen:

Haluaisimme mennä kesätöihin S-Markettiin, sillä olimme siellä TET-harjoittelussa. Haemme iensimmäistä kesätyöpaikkaamme. Olisi kiva saada hiukan omaa rahaa, ettei tarvi aina vanhemmilta pyytää. Kavereilla on mukavia ja rentoja kokemuksia kesätöistä.

3. Vaadi perehdytystä

Nuoren kannattaa pitää kiinni oikeudestaan saada työpaikalla perehdytystä työhön (siirryt toiseen palveluun).

– Työnantajalta kannattaa kysyä suoraan, kuka minua perehdyttää, Ulla Immonen opastaa.

Ensimmäisten asioiden joukossa kannattaa selvittää, missä työvuorolistat ovat.

– Niistä voi ottaa joko kuvan tai kirjoittaa ne ylös. Jos sitten jälkeenpäin epäilee, että kaikkia iltalisiä tai sunnuntaikorvauksia ei ole maksettu, niin omista muistiinpanoista voi tarkistaa.

Elias Virtanen ja Oskari Rantalainen:

Olemme ihan avoimesti liikkeellä, mielessä ei ole mitään tarkkaa kohdetta. Ehkä Lidl... tai jotain ulkotyötä, esimerkiksi golf-kentällä.

Emme me stressiä ota, mutta kyllä kesätyön hakeminen on haastavaa. Koulussa on käsitelty oppitunneilla, miten työtä haetaan. Itsestä pitäisi pystyä kertomaan positiivisia asioita.

4. Tyhmiä kysymyksiä ei ole

PAMin aluepäällikkö Ulla Immonen muistuttaa kesätöitä etsiville, että aina kannattaa kysyä.

– Pitää selvittää, saako työnantajalta työvaatteet ja -kengät. Muistakin työpaikan pelisäännöistä kannattaa kysyä, esimerkiksi tauoista.

– On myös tärkeää, että saa palautetta (siirryt toiseen palveluun) tehdystä työstä. Voi hyvin kysyä, mikä menee hyvin ja missä olisi vielä opeteltavaa, Immonen rohkaisee.

kesätyö
Yle

_Nuorten kesätyöhaaveet ja kommentit on kerätty Naantalin rekrymessuilta 24. tammikuuta. _