1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansainvälisten opiskelijoiden määrä romahtaa Kanta-Hämeessä – kato vaikuttaa myös paikallisiin yrityksiin

Käyttöön otettavat lukuvuosimaksut ovat romauttaneet ulkomaalaisten hakijoiden määrän monissa korkeakouluissa. Esimerkiksi Hämeen ammattikorkeakoulussa opinnäytetöitään tekevät ulkomaiset opiskelijat ovat tarjonneet kansainvälisyyttä myös paikallisiin yrityksiin.

Oppilasvaihto-ohjelmat
Aasialainen nuori mies käyttää älypuhelinta
Hämeen ammattikorkeakoulussa on tutkintoon johtavissa koulutuksissa  yli 600 ulkomailta tullutta opiskelijaa, mutta jatkossa voi luku voi puolittua.Timo Leponiemi / Yle

Hämeenlinnan kaduilla ja Hämeen ammattikorkeakoulun (Hamk) käytävillä kuullaan ulkomaisten kielien pajatusta jatkossa selvästi vähemmän.

Syy on se, että ensi syksynä käyttöön otettavat lukuvuosimaksut ovat romuttamassa ulkomaalaisten hakijoiden määrän. Lukukausimaksut koskevat EU:n ja ETA-maiden ulkopuolisia opiskelijoita.

Esimerkiksi AMK-tutkinnon lukuvuosimaksu on Hamkissa 8 700 euroa ja ylemmän tutkinnon 9 700 euroa.

Määrät putosivat myös Tanskassa ja Ruotsissa

Tällä hetkellä Hämeen ammattikorkeakoulussa on tutkintoon johtavissa koulutuksissa yli 600 ulkomailta tullutta opiskelijaa, mutta jatkossa luku voi puolittua.

Silmälasipäinen nainen seisoo ruokalassa
Ulkomaisten opiskelijoiden merkitys on Hämeen ammattikorkeakoulun kansainvälisten asioiden päällikkö Marja Räikkösen mukaan suuri hämäläisille yrityksille.Timo Leponiemi / Yle

Hamkin kolmeen vieraskieliseen ohjelmaan on tullut hakemuksia noin 700, mikä on puolet vähemmän kuin viime vuonna.

Aloituspaikkoja nyt haussa olevissa ohjelmissa on 125. Haku päättyy tänään.

– AMK-tutkintoihin hakijoiden määrä on pudonnut viime vuodesta puoleen. Siitä voi ennakoida, että EU:n ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien hakijoiden määrä on myös laskemassa voimakkaasti, kertoo ammattikorkeakoulun kansainvälisten asioiden päällikkö Marja Räikkönen.

HAMKin ulkomaisista opiskelijoista yli 70 prosenttia tulee juuri ETA:n ja EU:n ulkopuolelta, kuten Vietnamista ja Venäjältä.

Pudotus ei ole yllätys, sillä näin kävi myös Tanskassa ja Ruotsissa, kun siellä otettiin maksut käyttöön.

– Lasku oli molemmissa maissa roima.

Paikalliset yritykset hyötyivät ulkomaisista opiskelijoista

Ulkomaisia opiskelijoita tulee vuosittain myös vaihtoon. He viipyvät Suomessa noin puoli vuotta. Valtaosa heistä on muista EU-maista.

Marja Räikkönen korostaa, että ulkomaiset opiskelijat tuovat Kanta-Hämeeseen mukanaan kansainvälistä osaamista.

Jatkossa tavoite on kuitenkin lisätä ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden määrää

Marja Räikkönen

– Näiden opiskelijoiden merkitys on suuri myös alueen yrityksille. He tekevät firmoille esimerkiksi harjoitteluja ja opinnäytetöitä.

Huoli onkin siitä, mistä tämä oppi saadaan jatkossa.

– Käytämme esimerkiksi opetuksessa kumppanikorkeakoulujen vaihtoon tulevia asiantuntijoita, vihjaa Hämeen ammattikorkeakoulun kansainvälisten asioiden päällikkö Marja Räikkönen.

Ammattikorkeakoulu yrittää paikata opiskelijavajausta jatkossa eri keinoin. Tarvittaessa opiskelijoita otetaan hieman enemmän suomenkielisiin ohjelmiin.

– Jatkossa tavoite on kuitenkin lisätä ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden määrää. Siihen kehitämme esimerkiksi uusia markkinointikeinoja.

Apurahat käyttöön myös HAMKissa

Kun laki lukuvuosimaksuista Suomessa säädettiin, niin siihen liitettiin myös apurahajärjestelmä. Sellainen tulee myös HAMKiin.

Ulkomaalainen opiskelija voi hakea apuraha-opintoihin ensimmäisen opiskeluvuotensa jälkeen. Silloin opinahjokin jo tietää, millainen opiskelija on kyseessä, ja miten hän on edistynyt opinnoissaan.

HAMK saa varat apurahoihin muiden ulkomaisten opiskelijoiden maksamista lukukausimaksuista.

Lue seuraavaksi