Presidentti Trump aikoo tutkituttaa "laajan vaalivilpin"

Presidentti Trump uskoo edelleen, että marraskuun presidentinvaaleissa esiintyi laajaa vaalivilppiä. Presidentti ei ole esittänyt todisteita väitteidensä tueksi, mutta hän haluaa nyt perusteellisen tutkimuksen.

USA:n presidentinvaali
Äänestyspaikka Los Angelesissa, Kaliforniassa.
Äänestyspaikka Los Angelesissa, Kaliforniassa.Mike Nelson / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo Twitterin välityksellä haluavansa laajan tutkimuksen, jossa selvitetään marraskuun presidentinvaalien mahdollista vaalivilppiä.

Trump uskoo, että vaalivilppi vei häneltä ääntenenemmistön. Trump sai kyllä enemmistön valitsijamiehistä, mutta hänen demokraattinen vastaehdokkaansa Hillary Clinton sai enemmän ääniä. Ero oli vajaat kolme miljoonaa ääntä Clintonin hyväksi.

Äänestystulos on selvästi jäänyt vaivaamaan vaalit voittanutta Trumpia, ja presidentti on useaan otteeseen puhunut vaalivilpistä esittämättä mitään todisteita.

Trumpin mukaan lukuisat "laittomat maahanmuuttajat" saivat äänestää vaaleissa ja tämän uskomuksen mukaan vilppi hyödytti Hillary Clintonia. Äänestäneiden joukossa oli presidentin mukaan myös sellaisia, jotka olivat rekisteröityneet äänestäjiksi kahdessa osavaltiossa.

Kahdessa osavaltiossa rekisteröityminen ei sinänsä ole laitonta, ja myös jotkut Trumpin avustajat ovat lehtitietojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan tehneet näin.

Presidentin väitteitä ihmetellään

Yhdysvalloissa useat tiedotusvälineet, kuten sanomalehti New York Times (siirryt toiseen palveluun), ovat luonnehtineet presidentin väitteitä valheellisiksi. Myös jotkut republikaanit, kuten kongressin edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan, ovat ihmetelleet presidentin väitteitä.

Republikaanisen puolueen johtohahmot ovat kuitenkin yrittäneet olla ärsyttämättä (siirryt toiseen palveluun)presidenttiä.

Yhdysvaltain vaalijärjestelmässä voi tulla valituksi ilman enemmistöä kansan antamista äänistä. Presidentin valitsijamiehet valitaan osavaltioittain. Pääperiaate on, että eniten ääniä saanut ehdokas saa taakseen osavaltion kaikki valitsijamiehet. Osavaltion voittoon riittää niukkakin ääntenenemmistö.

Clinton oli vahva joissakin osavaltiossa ja sai enemmän ääniä kuin Donald Trump, mutta Trump sai taakseen enemmistön valitsijamiehistä.

Lisätty tietoja kahdessa osavaltiossa rekisteröityneistä

Lähteet: AP, Reuters