Hyppää sisältöön

Suomi pakkopalauttaa Irakiin ihmisiä viikoittain, Irakin vastustuksesta huolimatta

Palautussopimuksesta neuvoteltiin Irakin kanssa viimeksi tiistaina, mutta ratkaisua pakkopalautettavien suhteen ei saatu aikaan.

Kuva: Yle

Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden irakilaisten oikeusprosessit alkavat päättyä. Kun hallinto-oikeus vahvistaa kielteisen turvapaikkapäätöksen, edessä on poliisin maastapoistopuhuttelu, ja sen jälkeen mahdollinen maasta poistaminen.

Ensisijaisesti poliisi haluaa kielteisen päätöksen saaneiden suostuvan palaamaan kotimaahansa vapaaehtoisesti.

– Jos hän ei siihen suostu, niin poliisin velvollisuus on huolehtia hänen maastapoistamisestaan, sanoo poliisihallituksen poliisitarkastaja Mia Poutanen. 

Tällaisia pakkopalautuksia alettiin tehdä Irakiin marraskuussa. Tällä hetkellä niitä tehdään Poutasen mukaan muutaman palautuksen viikkotahdilla.

Yle haastatteli Hayder Al-Hatemia, joka odottaa mahdollista pakkopalautustaan Helsingin Metsälän säilöönottoyksikössä. Lue Hayderin haastattelu täältä.

Pakkopalautukset jatkuvat, vaikka Irak vastustaa niitä

Suomen sisäministeriö yritti viime vuonna ahkerasti sorvata palautussopimusta Irakin kanssa. Sisäministeri Paula Risikko neuvotteli asiasta Irakin siirtolaisuusasioiden varaministeri Jassim Al Attiyahin kanssa viimeksi tiistaina.

Pakkopalautuksien suhteen sopua ei tiistaina syntynyt.

– Meidän näkökulma, joka eilenkin kerrottiin, on se, että haemme ratkaisua pakkopalautusasiaan. He tällä hetkellä torjuvat sen, eivätkä halua siitä keskustella. Jos me asiasta yksimielisiä oltaisiin, niin mehän oltaisiin jo löydetty ratkaisu tähän, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

Irak on ilmaissut jyrkästi vastustavansa pakkopalautuksia. ”Hallitus ja ministeriö kehottavat irakilaisia vastaanottavien maiden, eritoten Suomen, viranomaisia jäädyttämään päätökset palauttaa irakilaispakolaisia kotimaahansa pakolla”, sanottiin Irakin siirtolaisuusministeriön tammikuussa julkaisemassa tiedotteessa.

Nergin mukaan neuvotteluja käydään siitä huolimatta hyvässä hengessä, ja että Suomen tekemät pakkopalautukset eivät ole nousseet puheenaiheeksi neuvotteluissa.

– Ei me eilenkään (tiistaina) keskusteltu lainkaan siitä.

Palautussopimus tarvitaan ennen kaikkea matkusasiakirjojen hankintaan

Vastahakoisten irakilaisten käännyttäminen Suomesta helpottuisi olennaisesti, jos palautussopimus saataisiin. Silloin Suomi voisi pyytää Irakilta käännytettävän asiakirjat, jos ne muuten puuttuisivat. Lisäksi Suomi voisi pakkopalauttaa Irakiin kokonaisia lentokoneellisia, joille ei tällä hetkellä annettaisi laskeutumislupaa.

– Ei meillä ole mekanismeja heitä (passittomia) palauttaa. Siihen me haemme ratkaisua, Nerg sanoo.