1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. radikalisoituminen

Supon Rantala vankilassa radikalisoituneista islamisteista: Vapautumisen hetkellä on tuhannen taalan paikka

Muurien sisällä radikalisoituneita yritetään ohjata kaidalle tielle vielä vankilan porttien auettua, sanoo suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala.

Kuva: Jouni Immonen / Yle

Suojelupoliisi on huolissaan ääri-islamismin saamasta jalansijasta Suomen vankiloissa.

Eri puolilla maata on tunnistettu kymmeniä radikaalisti ajattelevia, jyrkkää islamin tulkintaa kannattavia vankeja. Osalla heistä on havaittu olevan yhteyksiä ääri-islamilaisiin verkostoihin ja jopa terroristeihin Suomen ulkopuolella.

– Jos ajatellaan Euroopan viime kuukausien ja vuosien tapahtumia, terrorismin torjunnan näkökulmasta kehitys myös Suomen rajojen sisäpuolella ja vankiloissa on huolestuttavaa, sanoo supon viestintäpäällikkö Jyri Rantala.

Rantalan mukaan viranomaiset seuraavat kehitystä tarkasti.

– Tämä on meillä suhteellisen uusi ilmiö, joten viranomaisilla on vielä paljon mietittävää siinä, miten tähän reagoidaan.

Vankien joukosta on tunnistettu johtohahmoja, jotka levittävät erittäin jyrkkää tulkintaa islamista. Ainakaan toistaiseksi ei ole kuitenkaan havaittu, että vankeja olisi houkuteltu islamistiseen toimintaan jonkin ääriryhmän nimissä.

"Yksi viranomainen ei ratkaise ongelmaa"

Supon Rantala erottaa toisistaan jo terrorismirikoksista tuomitut ja vasta vankeusaikana radikalisoituneet islamistit. Hänen mukaansa ensin mainitut ovat huolestuttavimpia, mutta jälkimmäisten suhteen on toivoa.

– Jos radikalisoituminen tapahtuu muurien sisällä, se ei välttämättä ole pysyvää. Viranomaisilla on tuhannen taalan paikka vaikuttaa ja ohjata kaidalle tielle, kun vanki vapautuu.

Rantalan mukaan riippuu vangista ja tästä tehdystä riskiarviosta, millaisiin toimiin vapautumisen jälkeen ryhdytään.

– Ongelmaa ei yhden viranomaisen toimilla ratkaista. Paras mahdollinen tilanne on, jos vangilla on omaa halua päästä irti radikalisoitumisen kierteestä ja lähteä kohti normaalia elämää.

Vantaan vankilassa alkoi viime elokuussa vuoden mittainen projekti, jonka tavoitteena on torjua radikalisoitumista vankilassa. Ääri-islamismin lisäksi pyritään tunnistamaan äärioikeistolaisia ja äärivasemmistolaisia vankeja.