1. yle.fi
  2. Uutiset

Iglussa soi mystinen helinä - tältä kuulostavat jäästä tehdyt soittimet

Jääiglussa soitetaan musiikkia jäästä tehdyillä soittimilla revontulien väreissä. SounDome-niminen ryhmittymä haluaa tuoda Suomea tunnetuksi maailmalla yhdistämällä jäänveiston ja musiikin.

Lumi- ja jäärakentaminen
Yle Uutiset Kaakkois-Suomi: Tältä kuulostavat jäästä tehdyt soittimet
Yle Uutiset Kaakkois-Suomi: Tältä kuulostavat jäästä tehdyt soittimet

ImatraImatran Varpasaaressa on pimeää. Keskellä paikkaa seisoo epämääräinen kuvunmuotoinen rakennelma. Näin hämärässä rakennus jäisi huomaamatta ilman sinertävää hehkua, joka kajastaa seinämän lävitse. Lähempää tarkastellessa näkee, kuinka ovea ympäröi paksu ja kirkas teräsjää, josta valo kuultaa läpi.

Varpasaareen on rakennettu jäinen iglu. Jäärakentaminen ei ole Suomessa mikään uusi ilmiö. Erikoisempaa on se mitä kupu kätkee sisäänsä.

– Iglun halkaisija on kahdeksan metriä ja pohjapinta-ala 57 neliötä, kertoo jäämestari Juuso Partanen.

Iglussa on esiintymisalue, sekä penkkejä yleisöä varten. Jäästä tehtyjä soittimia on ainakin seitsemän. Löytyy marimba, didgeridoo, udu-rumpu, kantele ja kitara muun muassa. Punaisen, sinisen ja keltaisen värimaailma tuo mieleen revontulien leiskunnan talvipakkasilla.

SounDome soittaa jääiglussa
SounDome harjoittelee.Tommi Parkkinen/Yle

Jäät sahataan ikisulasta Vuoksesta

Varpasaaren ja rannan välissä sijaitsee jäinen lahti, joka aukenee Imatran läpi virtaavaan, aina sulaan Vuokseen. Juuso Partanen käyttää sähkösahaa, jolla jäätä leikataan. Teräketjua on säädelty jäälle sopivaksi. Ketjun purupiikkejä on hiottu matalammaksi, teräkulmaa säädetty ja käytössä on tavallista pidempi laippa. Millainen jää sitten sopii jääsoittimiin?

– Jään tulee olla kirkasta, kohvat sahataan pois. Mielellään ei railoja. Vuoksessa on mainio jää, tässäkin nyt 30 senttiä kirkasta teräsjäätä, analysoi Partanen.

– Norjalainen Terje Isungset (siirryt toiseen palveluun) sanoo, että koneella tehty jää ei soi. Pitää antaa luonnon hoitaa jäätyminen.

Partanen viittaa mieheen, joka on Suomessakin vieraillut konsertoimassa jäästä tehdyillä soittimilla.

– Jään tulee jäätyä nopeasti. Se vaikuttaa sointiin.

Kun jääpalat on saatu sahattua, viedään ne iglulle veistettäväksi. Partanen muistuttaa avannon merkitsemisen tärkeydestä, ettei kukaan vaan kävele ja putoa siihen.

Jääiglu SounDome
Jääiglu Imatralla.Tommi Parkkinen/Yle

Jäästä tehty soitin

Jäämestari Juuso Partanen kiinnostui jäänveistosta 2000-luvun alussa. Jääsoittimien rakentaminen oli mielessä jo alusta asti. Haastavaa on ollut löytää olosuhteet, jossa soittimet säilyvät. Iglu toimii esiintymispaikkana sekä treenikämppänä.

– Viime talvina on ollut niin lämmintä, että soittimet ovat sulaneet. Tämä iglu mahdollistaa sen, että voidaan harjoitella kylmässä.

Lähes kaikilla soittimilla on esikuvanaan puusta tehty soitin. Periaatteena on tehdä ne jäästä alkuperäismateriaalin sijaan.

– Olen nähnyt norjalaisen Isungsetin soittimia. Meidän instrumenteissa on jotain lainattua ja vähän uutta, kertoo Partanen.

Sisällä iglussa rakennetaan erikoista soitinta.

– Tästä tulee rainstick eli sadeputki, kertoo jääteknikko Jere Nuppola.

Putki rakennetaan samalla periaatteella kuten didgeridoo. Kahteen jääsauvaan kaiverretaan ura, jonka jälkeen puolikkaat jäädytetään kiinni ja veistetään pyöreäksi. Putken sisään asetetaan stoppareita.

– Kun putkeen valuttaa vaikkapa riisinjyviä, syntyy sateen ääni, kuvailee Nuppola.

Välineinä käytetään erilaisia talttoja, ja vaikkapa silitysrautaa, jolla on helppo kiillottaa jäätä.

Jäästä tehty kitara
Rami Hakala soittaa jäästä tehtyä kitaraa, johon hän on itse suunnitellut mikrofonit.Tommi Parkkinen/Yle

Jään sointi muuttuu lämpötilan mukaan

SounDome-ryhmän jääsoittimissa on kirkkaampi sointi verrattuna puusta rakennettuihin. Jää reagoi herkästi ympäröivään lämpötilaan.

– Kymmenen astetta pakkasta on ihanteellinen lämpötila. 20 asteen pakkasessa soitin haurastuu ja särkyy helposti.

Partasen mukaan nollakeli on soittimen vihollinen.

– Plussalla taas jää muuttuu sitkeäksi ja sointi kuoleentuu, kuvailee jäämestari Juuso Partanen.

Kymmenen astetta pakkasta on ihanteellinen lämpötila. 20 asteen pakkasessa soitin haurastuu ja särkyy helposti.

Jäämestari Juuso Partanen

Aínutkertaista musiikkia 

Musiikki on erityisesti jääsoittimille sävellettyä. Ensin keksitään nimi ja sitten aletaan tunnelmoimaan. Partasen mukaan maailmalla ei ole vielä montaakaan jääsoittimia käyttäviä esiintyjiä.

– Tiedän, että Ruotsissa ja Norjassa on ainakin muutama esiintyjä.

Soittimien rakentaminen ja säilyttäminen tuo oman vaivansa harrastukseen. Ryhmästä löytyykin kätevästi ammattitaitoa. Partanen itse ilmanvaihtoasentajana on suunnitellut jäähdytyksen igluun. Yksi soittajista osaa mikrofonien suunnittelun instrumentteihin, toinen ymmärtää valaisun päälle ja äänentoistokin onnistuu. Vinkkejäkin on haettu esimerkiksi kanteleen rakentamisen ammattilaisilta.

– Viime vuonna pidettiin ensimmäinen konsertti, jossa oli jäästä tehdyt soittimet, kertoo Partanen.

SounDome soittaa jääiglussa
SounDome harjottelee.Tommi Parkkinen/Yle

Meitä suomalaisia arvostetaan ulkomailla paljon. Jos meillä olisi tällaisia juttuja tarjolla niin matkailu varmasti virkistyisi.

Jäämestari Juuso Partanen

Vientituote ulkomaille?

Suomessa on vieraillut ulkomaisia jääsoitintaitureita ennenkin, mutta kotimaiset konsertit ovat vähissä. Olisiko tässä vientituote maailmalle?

– Meitä suomalaisia arvostetaan ulkomailla paljon. Jos meillä olisi tällaisia juttuja tarjolla niin matkailu varmasti virkistyisi, mutta tekijöitä on vähän. Nämä on sen verran haasteellisia toteuttaa, pohtii Partanen.

Imatralla ryhmä on joutunut järjestämään lisäkonsertteja suuren kysynnän vuoksi. Kiinnostus on herännyt myös ulkomailla. Yksi keikkapyyntö on jo tullut Slovakiasta.

Lue seuraavaksi