1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsin puolustusvoimat pyytää metsästäjiltä tarkkaavaisuutta: Vakoilijoita muuallakin kuin elokuvissa

Ruotsin puolustusvoimien ja turvallisuuspoliisi Säpon mukaan rikollisjärjestöt ja vieraat vallat tekevät jatkuvaa tiedonkeruuta Ruotsissa.

Ruotsi
Kuvakaappaus
Ölandsbladet

Ruotsin puolustusvoimat on pyytänyt metsästäjiä tarkkailemaan ympäristöään vakoojien varalta, kertoo sanomalehti Ölandsbladet (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsin puolustusvoimien Kalmarin läänin metsästäjille lähettämässä kirjeessä todetaan, että vakoilua ei tapahdu vain elokuvissa. Puolustusvoimien ja turvallisuuspoliisi Säpon mukaan rikollisjärjestöt ja vieraat vallat tekevät jatkuvaa tiedonkeruuta Ruotsissa.

Ruotsin puolustusvoimilla on valtakunnan turvallisuuden kannalta tärkeitä kohteita, jotka tarvitsevat tavallista vahvempaa suojelua esimerkiksi terrorismirikosten ja vakoilun varalta. Useat niistä sijaitsevat sellaisilla alueilla metsissä, joissa metsästäjiä lukuunottamatta liikkuu vähän ihmisiä.

– Metsästäjänä olet tarkkaavainen ja luotettava. Liikut paljon metsässä ja maastossa. Mutta ennen kaikkea tiedät, miltä siellä tavallisesti näyttää, Ruotsin puolustusvoimat kirjoittaa.

– Mitä useampi ihminen pitää silmänsä auki, sitä paremmin voimme suojella Ruotsia.

Vihjepuhelin avattu

Kalmarin lääni sijaitsee Itämeren rannikolla Etelä-Ruotsissa. Siihen kuuluu myös Öölannin saari. Alue kuuluu Ruotsin puolustusvoimien pilottiprojektiin, jossa yleisölle on avattu vihjepuhelin, johon he voivat soittaa havaintojaan epäilyttävästä toiminnasta.

– Jos asuu suojelua tarvitsevan kohteen lähellä, tietää, miltä siellä yleensä näyttää ja tuntee alueella asuvat ihmiset. Epäilyttävää voi olla vaikka se, että alueelle on pysäköity vieras auto tai että joku liikkuu alueella ottamassa valokuvia, selittää tiedotuspäällikkö Janne Boman Puolustusvoimista Ölandsbladetille.

Puolustusvoimista korostetaan sanomalehdelle, että pyynnön taustalla ei ole mikään tietty ilmiö Öölannissa, eikä ihmisten tarvitse olla huolissaan.

Lue seuraavaksi