Toista sataa sinisorsaa – Suntin lauma on vähitelleen paisunut Kokkolassa

Kokkolan kaupunginsalmi Suntissa viettää talveaan jopa toista sataa sorsaa. Hyvä pesintä voi kasvattaa lauman jopa 300–400 yksilöön.

sinisorsa
Kuvassa sorsajoukko on kerääntynyt sulaan rantaveteen jään reunalla
Ismo Vähäsarja / Yle

Suntin pohjapadon luona Pohjoisen ohikulkutien tienoilla soutelee talven tullen iso joukko sorsia, tyypillisimmin sinisorsia.

Joukkio on vuosien varrella kasvanut yhä isommaksi. Sorsat ovat vähitellen huomanneet, että Suntissa pärjää, kun ihmiset tuovat ruokaa, eikä mikään vihollinen juuri uhkaa. Sorsille on myös vuosi vuodelta syntynyt uusia poikueita, joista sitten taas suurin osa jää Kokkolaan talvehtimaan.

Marko Pohjoismäki Keski-Pohjanman lintutieteellisestä yhdistyksestä arvioi, että lintulauma voi kasvaa jopa 300–400 yksilöön, jos ruokaa riittää ja pesintä onnistuu muutamana keväänä nappiin.

– Pesintäkesät ovat nyt olleet huonoja, mutta jos pesintä onnistuisi, lintujen määrä voisi moninkertaistua. Sorsista ei ole samanlaista haittaa kuin hanhista ja niiden pökäleistä, mutta olemmeko me ihmiset valmiita siihen, että lintulauma olisi 300-400 yksilöä? Toivottavasti olemme, kommentoi Marko Pohjoismäki.

"Saa ruokkia"

Hetkittäin Suntissa on pienempi joukko lintuja. Keski-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Juhani Hannila valottaa, että välillä sorsat lentävät oleilemaan muihin sulapaikkoihin lähistöllä: Ykspihlajan tehtaiden edustalle, Kokkolan golfkentälle ja muihin pienempiin puroihin ja virtapaikkoihin.

– Kauas ne eivät lennä, sillä linnut säästävät talvella energiaa, kertoo Hannila.

Hannila suosittelee, että ihmiset ruokkisivat sorsia, koska ne eivät tähän aikaan vuodesta saa ruokaa mistään muualta. Tavallisesti vesilinnut söisivät vesikasvien juuria.

Pesintäkesät ovat nyt olleet huonoja, mutta jos pesintä onnistuisi, lintujen määrä voisi moninkertaistua.

Marko Pohjoismäki

– Leipää, jyviä, viljaa. Ei mielellään pullaa, vaikka niitä pullasorsiksikin kutsutaan. Voi sitä vähän antaa, mutta siinä ei ole mitään ravinteita. Ja mielellään nuo ruokapalat pieninä murusina.

Sorsien talvehtiminen Kokkolassa on Marko Pohjoismäen mukaan muuttunut viime vuosien aikana. Nyt talvehtimispaikka on Sunti, aiemmin taas Ykspihlajan tehtaiden edusta.

Lajikirjo sen sijaan on pysynyt samana, täällä viihtyvät pääosin sinisorsat. Sinisorsa on periaatteessa muuttolintu, mutta se on vähitellen ymmärtänyt, että ihmisen ruokkimana myös Suomi on sopiva talvehtimismaa.

Viikonloppuna kiikarit käteen

Viikonloppuna vietetään jälleen Birdlifen Pihabongaus (siirryt toiseen palveluun)-tapahtumaa. Osallistujat voivat tarkkailla pihapiirinsä lintuja tunnin verran lauantaina tai sunnuntaina. Viime talvena tapahtumaan osallistui 18 000 ihmistä Suomessa.

Kokenut lintuharrastaja Marko Pohjoismäki vinkkaa, että kiikarit kannattaa ottaa käteen joko auringon nousun tai laskun aikaan, kun linnut etsivät ruokaa.

Lintulaudoilla näkee varmimmin varpusia, viherpeippoja, pikkuvarpusia, harakoita, naakkoja ja variksia. Pohjoismäen mukaan metsäisellä alueella laudalle voi pyrähtää myös metsätiainen, hömötiainen, kuusitiainen tai töyhtötiainen.

– Lajimäärä voi olla bongauksen aikaan 10–15 lintulajia pihalla, jossa on hyvä ruokinta. Näin lauhana talvena lintuja ei ole kovin paljon näkynyt, sillä ne löytävät ruokaa muualta.

Lintumiestä huolestuttavat yhä yleistyvät lauhat talvet. Jo nyt kolmasosa lintulajeista on uhanalaisia, niinpä esimerkiksi hömötiaiskanta on viimeisen kymmenen vuoden aikana romahtanut.