Lukuvuosimaksut aiheuttivat venäläiskadon Lapin ammattikorkeakoulussa

Vararehtori on silti tyytyväinen kansainvälisten opiskelijoiden hakijamäärään. Opiskelijat Anastasia Gushchina ja Dilxat Bolati sanovat suomalaisen koulutuksen olevan niin laadukas, että siitä voisi maksaakin.

ammattikorkeakoulut
Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijat
Lapin ammattikorkeakoulussa kansainvälistä liiketaloutta opiskelevat Anastasia Gushchina ja Dilxat Bolati sanovat olevansa onnekkaita, koska saavat opiskella Suomessa ilmaiseksi. Rovaniemi on hyvä paikka sekä opiskella että juhlia, opiskelijat arvioivat. Jenni Leukumaavaara / Yle

Lapin ammattikorkeakoulun vararehtoria Reijo Tolppia harmittaa.

– Viime vuonna meille tuli noin sata hakemusta Venäjältä, nyt vain kolmisenkymmentä. Oikeastaan kaksi kolmesta venäläisestä hakijasta on äänestänyt jaloillaan, ja se on kyllä iso pettymys. Venäläisten kato näkyy nimenomaan kansainvälisen liiketalouden ohjelmassa, ja se on oikeastaan pahin mahdollinen paikka, Tolppi sanoo ja jatkaa:

– Meillä tietenkin toive on, että opiskelijamme jäisivät jonnekin Barentsin alueelle töihin. Ja se, että meillä olisi Venäjällä ihmisiä, jotka on koulutettu Suomessa, olisi melkoinen etulyöntiasema Suomea silmällä pitäen.

Mutta on myös syytä iloon. Kansainvälisten hakijoiden määrä putosi viime vuoteen verrattuna 26 prosenttia, mutta se olisi voinut pudota paljon enemmänkin.

Lapin ammattikorkeakoulun vararehtori Reijo Tolppi
Lapin ammattikorkeakoulun vararehtori Reijo Tolppi sanoo olevansa tyytyväinen siitä, että kansainvälisten opiskelijoiden kokonaishakijamäärä putosi pelättyä vähemmän. Jenni Leukumaavaara / Yle

– Kun itseni kanssa vetoa löin, kuvittelin että hakijamäärä leikkautuisi ainakin puolella. Siihen nähden olen positiivisesti yllättynyt, Tolppi sanoo.

Lapin ammattikorkeakoululla on toimipisteitä Rovaniemellä, Kemissä ja Torniossa. Koulun kansainvälisiä suosikkeja ovat turismin, kansainvälisen liiketalouden ja sairaanhoitajan englanninkieliset tutkinnot.

Eniten hakemuksia Lapin ammattikorkeakouluun tulee Aasiasta ja Afrikasta.

Jonkin verran pudotusta hakijamäärissä tuli jo viime vuonna, kun koulu otti ensimmäistä kertaa käyttöön hakijamaksun, joka oli 150 euroa.

– Jo se pudotti 20 prosentilla kansainvälisten hakijoiden määrää. Silloin olin negatiivisesti yllättynyt, kuvittelin että se vaikutus ei olisi ollut niin suuri.

Kaikkiaan Tolppi sanoo olevansa melko tyytyväinen tilanteeseen.

8000 euroa lukuvuodessa – paitsi jos menestyy

Lapin ammattikorkeakoulu ottaa lukuvuosimaksut käyttöön ensi syksynä. Yhden lukuvuoden hinta on 8000 euroa, mutta opintoihin on mahdollista hakea stipendiä, joka kattaa 60-80 prosenttia vuosimaksusta. Edellytyksenä on opintojen eteneminen oppilaitoksen edellyttämää tahtia.

Kyllä suomalainen koulutus olisi ehdottomasti käymisen arvoinen, vaikka siitä joutuisi maksamaan.

Anastasia Gushchina, opiskelija

Kaikkinensa Lapin amk:n stipendijärjestelmä toimii niin, että jos opiskelija hoitaa oman osuutensa kunnialla, koko tutkinnolle hintaa kertyy 8000 euroa.

Jos opiskelija valmistuu tavoiteajassa tai nopeammin, hän saa myös viimeisen vuoden lukuvuosimaksun takaisin. Lukuvuosimaksut koskevat EU- ja ETA-alueiden ulkopuolisia opiskelijoita.

Maailmalta Lappiin kansainvälistymään

Lapin ammattikorkeakoulussa viime syksynä kansainvälisen liiketalouden AMK-tutkinnon aloittaneet Anastasia Gushchina ja Dilxat Bolati sanovat olevansa onnekkaita, koska saavat opiskella Suomessa ilmaiseksi.

Gushchina on kotoisin Venäjältä, Pietarista, ja muutti Suomeen viime syksynä opintojen myötä. Bolati puolestaan on kiinalainen. Hän on asunut Suomessa jo kolme vuotta, ja puhe taittuu mutkattomasti sien ja mien tahtiin. Syy löytyy Lappeenrannasta, jossa Bolati asui ennen Rovaniemelle muuttoa. Lappiin ja Lapin ammattikorkeakouluun heidät houkutteli kansainvälisyys.

Lapin ammattikorkeakoulun vararehtori Reijo Tolppi oppilaineen
Opiskelijat Anastasia Gushchina (keskellä) ja Dilxat Bolati (oikealla) kehuvat lappilaisten avarakatseisuutta ja koulun rentoa meininkiä. Vararehtori Reijo Tolpin mukaan kansainväliset opiskelijat ovat lähestulkoon aina esimerkillisiä opiskelijoita. Jenni Leukumaavaara / Yle

Gushchina ja Bolati korostavat, että suomalainen koulutus on mahtava käyntikortti maailmalla. Jopa niin mahtava, että he tulisivat opiskelemaan lukuvuosimaksusta huolimatta.

– Suomalainen koulutus on yksi maailman parhaista. Kyllä suomalainen koulutus olisi ehdottomasti käymisen arvoinen, vaikka siitä joutuisi maksamaan, Guschkina arvioi.

– Ja koulu tulee hyvin vastaan opinnoissa. Lukuvuoden hinta on 8000 euroa, mutta jos opinnot etenevät 55 opintopisteellä lukuvuodessa, stipendin jälkeen maksettavaa jää ehkä 2000 euroa. Ei se ole mahdoton, Bolati arvioi.

Päivitetty 26.1. klo 8.45: Korjattu Anastasia Gushchinan nimi.