1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Terveystietojen yksityisyys

Sairaalan tietoturvapoikkeamasta uutta tietoa: Noin 500 potilaan silmänpohjakuvat tallennettu oikeudetta

Kanta-Hämeen keskussairaalassa joulukuussa ilmenneessä tietoturvapoikkeamassa on satoja asianomistajia.

Terveystietojen yksityisyys
Näppis.
Yle

Joulukuun alussa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tietohallinto havaitsi sairaalan verkkoon kytketyn ulkopuolisen kovalevyn. Tietoturvaohjeiden rikkomisen vuoksi sairaanhoitopiiri päätti purkaa tallennuslaitetta käyttäneen työntekijän työsuhteen ja tehdä tutkintapyynnön poliisille.

Asian tutkinnassa on selvinnyt, että ulkoiselle laitteelle oli tallennettu muun muassa potilaiden silmänpohjakuvia ja niihin liittyviä henkilötietoja, kuten kuvatun henkilön nimi ja/tai henkilötunnus. Sairaanhoitopiirin hallintojohtaja Miia Luukko kertoo, että laitteella oli noin viidensadan potilaan tietoja.

Sairaanhoitopiirin teettämien tutkimusten ja poliisitutkinnan mukaan näitä potilastietoja ei ole käytetty, vaan ne on ainoastaan tallennettu laitteelle. Poliisi on poistanut potilastiedot tallennuslaitteelta.

Potilaille lähetetty kirje

Sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan potilastietojen vaarantumista tai muuta vahinkoa ei ole aiheutunut. Koska potilastietoja on kuitenkin käsitelty oikeudettomasti, ne potilaat, joiden kuvia ja henkilötietoja tallennuslaitteelta löytyi, ovat asianosaisen asemassa poliisitutkinnassa.

Poliisi ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ovat lähestyneet viime viikolla näitä satoja potilaita kirjeellä, jossa sairaanhoitopiiri tiedottaa tapahtuneesta ja poliisi tiedustelee asianosaisten mahdollisia vaatimuksia.

Miksi tiedot on tallennettu, selviää mahdollisesti poliisitutkinnassa, arvioi sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen.

– Minun on vaikea ymmärtää, miksi tämmöistä ylipäätään tehdään.