1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvallisuus

Imatran kaduilla turvattomampaa kuin ennen - "ryöstöt ja vahingonteot lisääntyneet"

Katuturvallisuusindeksin mukaan viime vuosi oli Imatralla turvaton. Kolmoissurma ei yksin selitä käännettä huonompaan.

Kuva: Tommi Parkkinen/Yle

Imatra oli päättyneen vuoden aikana turvattomampi paikkakunta kuin aiemmin. Turvallisuus Imatran kaduilla heikkeni huomattavasti enemmän kuin suurimmassa osassa muuta maata.

Etelä-Karjalan paikkakunnista katuturvallisuuden heikentyminen koskee vain Imatraa. Muualla maakunnassa katuturvallisuus on kehittynyt parempaan suuntaan.

Katuturvallisuutta mitataan indeksillä, jonka laskemisessa suhteutetaan yleisellä paikalla tapahtuneiden ryöstöjen, pahoinpitelyjen, vahingontekojen ja liikennejuopumusten määrä paikkakunnan asukasmäärään.

Katuturvallisuusindeksissä törkeät rikokset painottuvat lievempiä voimakkaammin. Katuturvallisuusindeksi on yksi valtakunnallisista mittareista, joka kuvaa julkisten paikkojen yleistä turvallisuustilannetta.

Törkeiden vahingontekojen määrä kasvanut huimasti

Joulukuun alussa Imatrankoskella tehty kolmoissurma vaikuttaa tilastoon jonkin verran mutta ei yksin selitä katuturvallisuuden heikkenemistä.

Poliisitarkastaja Marko Savolainen Poliisihallituksesta löytää tilastosta kaksi tärkeintä selittävää tekijää.

– Erityisesti törkeiden ryöstöjen ja vahingontekojen määrä näkyy lisääntyneen, Savolainen sanoo.

Törkeiden ryöstöjen määrä on lisääntynyt 22 prosenttia vuoden 2016 aikana. Törkeiden vahingontekojen määrässä lisäystä on ollut 76 prosenttia.

– Törkeitä vahingontekoja voivat olla esimerkiksi linja-autopysäkkien töhrimiset, Savolainen summaa.