Terien muotoilu tuo lisää potkua harrastajankin luistimiin

Luistimien terien muotoilu on yleistymässä. Yhä useampi jääkiekkoa aktiivisesti pelaava on ymmärtänyt, että luistimien profiloinnista on hyötyä.

jäähallit
Mies katsoo luistimen terää teroituskoneen edessä. Taustalla liitutaulu, johon on kirjoitettu muotoilussa tarvittavia mittoja.
Tide Lehtonen teroittaa ja muotoilee luistimia Malmin jäähallin Teräpisteessä yli 10 vuoden kokemuksella. Hänellä on käytössään samanlainen kone kuin NHL-joukkueilla. Ari Tuhkanen / Yle

Malmin jäähallissa toimivan Teräpisteen mukaan muotoilun eli profiloinnin kysyntä kasvaa vuosi vuodelta. Helsingin käyttäjämäärältään suurimmassa jäähallissa, Malmin kolmikaukaloisessa jäähallissa, suuri osa jääkiekon harrastajista pelaa profiloiduilla luistimilla.

– Ehkä noin 80 prosenttia täällä Malmilla pelaavista junioreista luistelee jo profiloiduilla terillä, arvioi kokenut luistimienmuotoilija ja -teroittaja Tide Lehtonen Teräpisteestä, joka muotoilee luistimet samanlaisella koneella kuin NHL-joukkueiden huoltajat.

Mitä luistimien profilointi tarkoittaa?

Luistimen profiloinnilla tarkoitetaan terän kaarevuuden asteen muuttamista. Käytännössä muotoilussa siis joko suurennetaan tai pienennetään jäähän osuvaa aluetta.

– Ensin mitataan painopistekohta. Se ei ole terän keskikohta niin kuin usein virheellisesti ajatellaan. Painopistekohta pitää mitata kengästä, koska samankokoisia teriä käytetään erikokoisissa kengissä, tähdentää teroittaja Lehtonen.

Muotoilu korostaa pelaajan vahvuuksia 

Tavoitteena on pelaajan pelityyliin parhaiten sopiva luistin. Luistimen profiloinnilla voidaan korostaa nopeutta tai ketteryyttä. Esimerkkinä Lehtonen mainitsee Selänteen ja Koivun.

– He ovat aivan erityyppisiä pelaajia. Niillä ei voi missään tapauksessa olla samanlaista luistinta. Selänteellä pitää olla pitkä liukupinta, joka korostaa sen nopeutta. Se on vieläkin nopeampi silloin. Saku Koivu on semmoinen häkkärä väkkärä pyörijä ja sillä pitää olla vähemmän liukupintaa eli ketterä luistin, Lehtonen naulaa.

Profiloinnista hyötyä myös harrastajalle

Kokeneen teroittaja Lehtosen mukaan uusien luistimien terissä 80-90 prosenttissa on hieman eri muotoilu. Jo se on hyvä syy profiloida luistimet.

– Muotoilusta on hyötyä kaikille. Muotoilemalla terät samanlaisiksi saa harrastajakin lisää balanssia ja tehoa luisteluun, kertoo Lehtonen Teräpisteestä.