Hyppää sisältöön

Rintasyöpäpotilaalle lohdullinen tieto: Korjattuun rintaan saadaan myös tunto

Useammassa kuin joka kolmannessa rintasyöpätapauksessa rinta joudutaan poistamaan. Tilalle rakennetaan uusi naisen omista kudoksista. Tuore väitöstutkimus lohduttaa, että uudessa rinnassa voi olla yli puolet entisen tuntoaistista.

Kuva: AOP

Plastiikkakirurgi Helena Puonti on tehnyt rintasyöpäleikkauksia kohta 30 vuotta. Hän rupesi aikoinaan pohtimaan, miten uuteen, rakennettuun rintaan saataisiin myös tunto.

– Minua se kiusasi tavattomasti ja halusin tehdä asialle jotain, Puonti kertoo siitä kuinka tunnottomuus vaivasi häntä ja hän ryhtyi etsimään parannusta asiaan.

Puonti nauraakin, että tutkimus itsessään ei ollut vaikeaa, tulosta syntyi. Vaikeus oli tieteellinen teksti ja itse väitöskirjan kirjoittaminen.

Kymmenien vuosien työn ja tutkimuksen tulos on se, että jos uuteen rintaan saadaan siirrettyä ja yhdistettyä kaksi hermoa, tunnosta voi palata lähes 60 % terveen rinnan ihotunnosta.

Puontin tutkimukseen osallistui 98 rintasyöpäpotilasta Savonlinnan keskussairaalassa vuosina 2001–2013. Jos hermosaumoja ommeltiin yksi, silläkin saatiin keskimäärin 45 % normaalirinnan tunnosta. Perinteiseen rintaan tuli vain noin 25 %:n tunnon palautuma kahden vuoden kuluttua leikkauksesta.

Helena Puonti. Kuva: Risto Puolimatka / Yle

"Voi helvetti"

Savonlinnalainen yrittäjä Johanna Tapanila sai rintasyöpädiagnoosin kuusi vuotta sitten. Ensimmäinen ajatus oli huoli läheisistä

– Voi helvetti. Mitäs nyt, miten perhe, miten lapset, Johanna Tapanila kertoo ensireaktiostaan.

Mutta sitten pantiin seuraava vaihde silmään, "tästä kyllä selvitään, ei ole vaihtoehtoja". Niin selvittiin ja nyt on terveen paperit ja molemmat rinnat.

– Ei samanlaista tuntoa tietenkään kuin tuossa originaalissa, mutta on siinä sellainen pintaherkkyys, Tapanila sanoo. Hänen leikkauksensa on tehnyt Helena Puonti juuri tuolla väitöskirjassa tutkitulla tekniikalla.

Johanna Tapanila lähettää lohdulliset terveiset kohtalotovereilleen. Rintasyövästä selviää ihan varmasti.

Johanna Tapanila. Kuva: Risto Puolimatka / Yle

Kohti täydellisyyttä

Plastiikkakirurgia pyrkii siihen, että päästäisiin niin lähelle kuin suinkin sitä toimintaa mikä oli poistetussa elimessä. Tässä asiassa mennään koko ajan eteen päin.

– Rinnan kyseessä ollen Puontin tekniikka tuo aivan uuden aspektin tähän asiaan, sanoo plastiikkakirurgian yksikön johtaja Hannu Kuokkanen HUSista.

Puonti sanoo väitöstutkimuksessaan, että rinnan ihotunnon palauttaminen parantaa rintasyöpäpotilaan elämän laatua.

– Tarvitaan lisää tutkimustyötä ja kehitystä eri tekniikkojen parantamiseksi, että yhä useampi rintasyöpäpotilas voisi elää tuntevan rinnan kanssa parannuttuaan itse rintasyövästä.