SDP:n puheenjohtajaehdokkaat: Velkaa tutkimukseen ja koulutukseen

Timo Harakka on vakuuttunut, että vaalissa tulee toinen äänestyskierros

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
SDP:n puheenjohtajaehdokkaita Tytti Tuppuraista, Timo Harakkaa ja Antti Rinnettä haastatteli toimittaja Susanne Päivärinta (2. oik.).

SDP:n puheenjohtajaehdokkaat Tytti Tuppurainen ja Timo Harakka pitävät velanottoa perusteltuna tutkimukseen ja koulutukseen. Istuva puheenjohtaja Antti Rinne puolestaan muistuttaa ehdokkaiden kohtaamisessa A-studiossa, että ilman lisävelanottoa hyvinvointivaltio romahtaisi.

Timo Harakka sanoi olevansa huolissaan velkaantumisesta.

–Tähän täytyy suhtautua vastuullisesti. Velkaa voidaan ottaa vain investointeihin, jotka ovat kannattavia tulevaisuudessa. Ainoastaan ja enintään koulutukseen, oppimiseen ja osaamiseen.

Tytti Tuppurainen puolestaan suhtautuu velkaantumiseen myönteisemmin.

–Asiantuntijat sanovat, että velka ei ole lyhyellä aikavälillä ongelma, mutta pitkällä aikavälillä se on. Mielestäni voisi olla järkevä investoida tutkimukseen, koulutukseen, osaamisen ja tietty perusinfra pitää kunnossa.

Suomella oli joulukuussa velkaa noin 102 miljardia euroa, eli 18 500 euroa henkillöä kohden.

SDP:n eduskuntaryhmän verovastaavana toimiva Timo Harakka pitää sekä leikkauksia että veronkorotuksia tarpeellisina.

–Kahdessa vaihtoehtobudjetissa olen esittänyt monia verotuksen keinoja, jotka laajentaisivat veropohjaa ja olisivat oikeudenmukaisia. Ja tuottaisivat valtiolle niitä tuloja, joilla voitaisiin välttää kaikkein vähäosaisimpiin kohdistuvat leikkaukset. Molempia keinoja pitää käyttää.

Puheenjohtajavaaliin ennakkosuosikkina lähtevä Antti Rinne on Harakan kanssa samoilla linjoilla.

- Joka tapauksessa joudutaan ottamaan lisää velkaa. Muuten hyvinvointivaltio romahtaa. Sanoisin näin, että tarvitaan useita toimia. Tarvitaan uusia tulonlähteitä, mm. finanssialan liiketoimintavero, jolla saataisiin pari sataa miljoonaa euroa lisää verotuloja joka vuosi. Niillä voitaisiin estää leikkauksia.

"Toinen kierros tulee"

Yle uutisten kyselyssä Rinteen jälkeen toiseksi eniten kannatusta saanut Timo Harakka luottaa mahdollisuuksiinsa Lahden puoluekokouksessa.

–Kyllä minulla on varma kutina siihen, että toinen kierros tulee. Silloin on täysin mahdollista, että puheenjohtaja vaihtuu. Monella on nyt herännyt ajatus, että hetkinen, mitä jos laitettaisiinkin uusi vaihde sisään ja mentäisiin uusin kasvoin ja uusin voimin eteenpäin.

SDP:n seuraava puheenjohtaja valitaan Lahdessa helmikuun alussa.