1. yle.fi
  2. Uutiset

Onko loppukatselmus tekemättä? Voi vaikeuttaa talon myyntiä

Suomessa on jopa kymmeniä tuhansia omakotitaloja, joissa on loppukatselmus tekemättä, vaikka rakennuksessa on asuttu jo vuosia. Taloon voi muuttaa käyttöönottokatselmuksen jälkeen, mutta lopullinen katselmus pitää teettää ennen rakennusluvan umpeutumista.

rakennustarkastus
Rakennusmies.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Omakotirakentajan suuri urakka tuntuu helpottavan, kun uuteen kotiin pääsee asumaan käyttöönottokatselmuksen eli muuttokatselmuksen eli osittaisen loppukatselmuksen jälkeen. Siinä tarkastetaan, että rakennus on tehty vaatimusten mukaan, ja että se on asumiskelpoinen ja turvallinen.

Tyypillisesti tekemättä ovat ulkomaalaus ja pihatyöt, mutta asunnossa voi olla myös muita keskeneräisiä töitä.

Kun talo saadaan valmiiksi, on aika teettää loppukatselmus. Se kuitenkin jää helposti roikkumaan, kun käyttöönottokatselmus on olemassa ja sen jälkeen on tehty vain pienempiä rakennustöitä.

– Siinä on yleinen tietämättömyys asian suhteen. Yleensä voidaan kokea se niin, että kun on se käyttöönottokatselmus, niin sanottu osittainen lopputarkastus tehty, niin se viimeinen loppukatselmus jää vain tekemättä, Rovaniemen kaupungin rakennustarkastaja Jonna Vinberg sanoo.

Jopa sata huomautusta vuodessa

Rakennuslupa on voimassa viisi vuotta. Tarvittaessa siihen voi hakea jatkoaikaa ”rakennuksen loppuunsaattamiseksi” kolme vuotta kerrallaan. Jos rakennusluvan vanhenemisesta on aika useita vuosia, voi olla, että viranomainen ei enää edes suostu tekemään loppukatselmusta.

Loppukatselmuksen kutsuminen on kiinteistön omistajan velvollisuus, ei viranomaisten tehtävä. Rovaniemellä on kuitenkin koitettu tilannetta parantaa muistutuksilla jo viiden vuoden ajan.

– Meillä lähetetään asiakkaille muistutuskirjeitä muutaman kerran vuodessa. Niitä on vuositasolla varmaan 50-100, rakennustarkastaja Jonna Vinberg kertoo.

Rovaniemellä lähtee muistutus, kun rakennuslupa on vanhenemassa. Silti vanhentuneita rakennuslupia on järjestelmässä keskeneräisinä lukemattomia eli lopullista katselmusta ei ole koskaan tehty.

Ja muualla niitä on vielä enemmän. Yhtenä esimerkkinä voi mainita Pohjois-karjalan Rääkkylän, jossa keskeneräisiä rakennuslupia on yli viisisataa. Ongelmat ovat samat monissa muissakin kunnissa.

Kiinteistövälittäjät tiukentamassa linjaa

Talon tai asunnon hyväksytty loppukatselmus on varmistus siitä, että kaikki on tehty sääntöjen mukaan loppuun asti. Kiinteistökaupoissa liikutellaan isoja rahasummia ja usein ostaja vaativat varmuuden myös siitä, että viranomaiskatselmukset on tehty asianmukaisesti.

Kiinteistövälittäjillä on velvollisuus kertoa ostajalle ennen sitovan ostotarjouksen jättämistä, jos kohteessa ei ole tehty loppukatselmusta.

Kiinteistövälitysalan keskusliiton ohjeissa välittäjille sanotaan asiasta selkeästi näin:

”_Välitysliikkeen tulee pyytää toimeksiantajalta rakennuslupa-asiakirjat, käyttöönottotarkastuspöytäkirja (eli osittainen lopputarkastuspöytäkirja) sekä lopputarkastuspöytäkirja. Mikäli välitysliike ei saa niitä toimeksiantajalta, välitysliikkeen tulee hankkia ne rakennusvalvontaviranomaisilta. Mikäli niitä ei ole saatavissa kunnan viranomaisiltakaan, tulee asiasta ja sen merkityksestä kertoa kaupan osapuolille._”

Jotkut välittävät vetävät jopa tiukempaa linjaa.

– Olemme kuulleet täällä rakennusvalvonnassa joiltakin välittäjiltä, että osaa kiinteistöistä ei oteta edes myyntiin, jos lopputarkastusta ei ole tehty, rakennustarkastaja Jonna Vinberg sanoo.

Lue seuraavaksi