Omaishoitajaäidin taistelu kaupungin kanssa herätti – Vantaa pahoittelee, mutta vakuuttaa toimineensa lain mukaan

Vantaa muistuttaa, että takaisinperintään voi hakea kohtuullistamista. Äitiin on jo oltu yhteydessä.

Kotimaa
Tiputuspullo.
AOP

Ylen juttu 3-vuotiaan syöpään sairastuneen lapsen äidistä, jolta Vantaan kaupunki perii takaisin 6 000 euron tukia, on saanut sosiaalisessa mediassa runsaasti huomiota. Myös Vantaan kaupunki reagoi asiaan, ja pahoittelee sitä, että viranomaiset ovat epäonnistuneet vuorovaikutuksessa.

– Me pahoittelemme sitä, että jos ihminen vie asian mediaan, me emme ole osanneet käsitellä sitä niin, että hän olisi ymmärtänyt, miten tässä menetellään, sanoo Vantaan virkaa sijaistava vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Minna Lahnalampi-Lahtinen.

Ylen juttu kertoo omaishoitajana toimivasta äidistä, Elina Halmeesta, jonka tytär sairastaa syöpää. Äiti haki ja sai aluksi kaupungilta omaishoidon minimipalkkiota, mutta hallinto-oikeuteen tehdyn valituksen jälkeen tukea nostettiin. Loppuvuodesta kaupunki kuitenkin ilmoitti perivänsä äidiltä takaisin 6 000 euroa, koska tämä oli saanut tukea eli erityishoitorahaa myös Kelalta.

– Takaisinperintää ei koskaan tehdä pienin perustein. On todella ikävää, että siihen joudutaan lähtemään, mutta meidän tulee toimia annettujen ohjeiden mukaisesti, Minna Lahnalampi-Lahtinen sanoo.

Vantaa: laskelmat perustuvat tositteisiin

Lastaan kotona hoitavan Elina Halmeen mukaan Vantaalla on täytynyt olla Kelan erityishoitoraha tiedossa.

– Kirjoitin jo ensimmäisen Vantaan omaishoitorahakemuksen lisätietoja-kenttään, että haen Kelalta erityishoitorahaa. Olen jo silloin informoinut kaupunkia asiasta, Halme korostaa.

Vantaan vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja muistuttaa, että heillä ei ole pääsyä esimerkiksi Kelan asiakirjoihin.

– Kaikki laskelmat perustuvat tositteisiin, jotka asiakas toimittaa. Jos jättää ilmoittamatta, että saa esimerkiksi asumistukea, se voi johtaa myönnettyjen tukien takaisinperintään, Lahnalampi-Lahtinen sanoo.

Onko Vantaan kaupungille kuitenkin sattunut asiassa virhe?

– En ota yksittäiseen asiaan kantaa, mutta sen tiedon valossa, mitä minulla on, me olemme toimineet lain mukaisesti, Lahnalampi-Lahtinen sanoo.

Kohtuullistaminen mahdollista

Lahnalampi-Lahtisen mukaan takaisinperintä on harvinaista. Sitä voidaan kuitenkin kohtuullistaa tai luopua siitä kokonaan.

– Kohtuullistaminen on mahdollista, jos perintä vaarantaa asiakkaan taloudellisen tilanteen tai elämänhallinnan tai johtaa siihen, että asiakkaalla ei ole varaa ruokaan tai lääkkeisiin. Siinä pystytään käyttämään harkintaa, kun katsotaan tulot ja menot.

Lahnalampi-Lahtinen kertoo, että jutun äitiin eli Elina Halmeeseen on oltu tänään keskiviikkona asiasta yhteydessä. Halme vahvistaa tiedon.

– En tiedä, miten kohtuullistaminen minua auttaa tai lohduttaa. Sitten puhuttaisiin velasta, joka on pienempi. Kädestä suuhun mennään. Onko velka 6 000 vai 3 000 euroa, se on aivan sama. Jos sellainen tulee perintää, revin sitä sosiaalietuuksista ja selkänahasta vuosikausia, Halme sanoo.