Trump vesikidutuksesta: "Ehdottomasti, minusta se toimii"

New York Timesin mukaan Trumpin hallinto aikoo rajoittaa merkittävästi myös Yhdysvaltain roolia YK:ssa.

kidutus
Trump puhuu osoittaen kuulijoita oikean kätensä etusormella. Taustalla näkyy CIA:n päämajan seinää, jossa muistetaan tähdillä palveluksessa kuolleita CIA:n työntekijöitä.
Yhdysvaltain uusi presidentti vieraili CIA:n päämajassa Langleyssa lauantaina.Olivier Douliery / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo uskovansa kidutuksen toimivuuteen. Trumpilta kysyttiin ABC-kanavan haastattelussa, mitä mieltä hän on vesikidutuksesta.

– Ehdottomasti, minusta se toimii, Trump vastasi.

Trump kuitenkin sanoi riippuvan puolustusministeriöstä ja keskustiedustelupalvelu CIA:sta, otetaanko menetelmä käyttöön.

– Jos he eivät halua käyttää sitä, se sopii. Jos he haluavat, työskentelen sen mahdollistamiseksi. Haluan tehdä kaikkea, mitä meidän sallitaan tehdä ja jos se on laillista, Trump sanoi ABC:n haastattelussa, joka julkaistaan kokonaan myöhemmin keskiviikkona.

Vesikidutuksessa kiinnisidotun kuulusteltavan pään päälle kaadetaan vettä, mikä aiheuttaa hukkumisrefleksin. CIA käytti aiemmin vesikidutusta kuulusteluissaan.

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama kielsi vesikidutuksen käytön Yhdysvalloissa vuonna 2009.

NYT: Trump rajoittaa YK-roolia

New York Times -sanomalehden mukaan Trumpin hallinto valmistautuu antamaan asetuksen, joka vähentää Yhdysvaltain roolia YK:ssa merkittävästi. Myös roolia muissa kansainvälisissä järjestöissä vähennetään.

Lisäksi hallinto pohtii asetusta, joka puuttuisi erilaisiin kansainvälisiin sopimuksiin. Osaa niistä mahdollisesti kumottaisiin.

NYT:n uutinen perustuu nimettömiin virkamieslähteisiin.

Vice News puolestaan kertoi nähneensä asetusluonnoksen, jolla Yhdysvallat leikkaisi YK-rahoitustaan vähintään 40 prosentilla. Rahoitus leikattaisiin kokonaan esimerkiksi niiltä järjestöiltä, joiden jäseninä on palestiinalaishallinto.

Asetus on kuitenkin vielä luonnos ja se saattaa muuttua, Vice muistutti.

Lähde: Reuters