Trump suunnittelee kiristyksiä viisumipolitiikkaan

Presidentti Donald Trumpin vaalien aikainen nihkeä suhtautuminen maahanmuuttajiin jatkuu.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhuu Washingtonissa 25. tammikuuta 2017. Taustalla on varapresidentti Mike Pence. Kuva: EPA / Chip Somodevilla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump suunnittelee tiukennuksia viisumipolitiikkaan, kertoo uutistoimisto AP.

Uutistoimiston saaman luonnoksen mukaan Trump aikoo keskeyttää viisumien myöntämisen seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisille vähintään 30 päivän ajaksi. Kuukauden mittainen keskeytys koskee muun muassa Syyrian ja Iranin kansalaisia.

Luonnosten mukaan Trump aikoo myös lopettaa Syyrian pakolaisten vastaanottamisen Yhdysvaltoihin 120 päiväksi eli neljän kuukauden ajaksi.

Trump uhkaa rahoitusleikkauksilla

Trump myös uhkaa leikata miljoonia valtion rahoitusta kaupungeilta, jotka ”suojaavat” maahanmuuttajia. Suojaamisella Trump tarkoittaa "turvapaikkakaupunkeja”, joissa viranomaiset eivät ota kiinni tai pidätä laittomasti maassa oleskelevia siirtolaisia.

Trump haluaa painostaa nämä turvapaikkakaupungit yhteistyöhön viranomaisten kanssa laittomien siirtolaisten karkottamiseksi.

Monet kaupungit kuten New York ja Seattle, ilmoittivat välittömästi, että varojen jäädyttäminen on perustuslain vastaista.

Washingtonin kuvernööri Jay Inslee nimitti Trumpin maahanmuuttovastaisia toimia ilkeämielisiksi ja tarpeettomiksi.

Seattlen pormestari Ed Murray puolestaan sanoi neuvoneensa kaupungin hallintoa muokkaamaan talousarviota niin, että kaupungilla on mahdollisuus toimia, vaikka liittovaltion dollareita häviäisi.

New Yorkin viranomaiset arvioivat, että rajut ja suuret leikkaukset heikentävät yleisen turvallisuuden. Kaupungissa on ponnisteltu terrorismia vastaan, siellä suojellaan myös kansainvälisissä tehtävissä olevia, arvovieraita ja myös eri kaupunginosia ja rakennuksia kuten Trump Toweria.

– Tehtävämme on edustaa kaupungin jokaista asukasta, ja aiomme tehdä niin jatkossakin, sanoi puolestaan Providencen pormestari Jorge Elorza.

Lähde: AP