Rutiköyhän Haitin poliittinen epävakaus jatkuu, tulevaa presidenttiä epäillään rahanpesusta

Marraskuussa presidentinvaalit voittanutta Jovenel Moisea kuulusteltiin keskiviikkona epäiltynä rahanpesusta.

Haiti
Jovenel Moise
Jovenel Moisen pitäisi vannoa presidentinvala 7. helmikuuta, mutta on epäselvää, voivatko rahanpesua koskevat tutkimukset estää hänen nousunsa presidentiksi.Orlando Barria/EPA

Maailman köyhimpiin kuuluva Haiti on ollut poliittisesti tuuliajolla jo syksystä 2015 lähtien. Silloin presidentinvaalit keskeytettiin vaaliepäselvyyksien takia ennen vaalien toista kierrosta.

Maahan valittiin väliaikainen presidentti Jocelerme Privert, ja uudet vaalit järjestettiin 20. marraskuuta 2016.

Vaalit voittaneen keskusta-oikeistolaisen liikemiehen Jovenel Moisen pitäisi vannoa virkavala 7. helmikuuta, mutta hänen epäillään harjoittaneen rahanpesua ja saaneen valtiolliselta pankilta lainoja ilman tavanomaisia takuita.

Asiaa ryhdyttiin tutkimaan, kun neljä haitilaissenaattoria viime viikon maanantaina vaati jo aiemmin laaditun raportin esittämien epäilyjen oikeudellista selvittämistä

Taloudellisen valvontayksikön UNCREF:in raportin mukaan Moisen ja tämän vaimon pankkitilin kautta siirreltiin tammikuun 2012 ja huhtikuun 2013 välissä viitisen miljoonaa euroa.

Raportin pohjalta tuomari kuuli keskiviikkona Moisea neljän tunnin ajan.

Moise kiistää rahanpesun, ja hän kampanjoi presidentinvaaleissa juuri lahjonnan ja väärinkäytösten kitkemisellä. Hänen mukaansa epäilyt ovat opposition poliittista mustamaalausta.

Lähteet: AP, Reuters