Meksiko hermostui Trumpin muurihankkeesta, presidenttiä painostetaan perumaan Yhdysvaltain-vierailunsa

Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto toisti keskiviikko-iltana pitämässään tv-puheessa, ettei Meksiko aio maksaa Yhdysvaltain pystyttämää muuria.

Ulkomaat
Meksikon presidentti
Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto piti Yhdysvaltoja koskevan televisiopuheen myöhään keskiviikkona Meksikon aikaa.Meksikon presidentinhallinto/EPA

Presidentti Enrique Peña Nieto ei suoraan vastannut, aikooko hän perua vierailun, jonka pitäisi alkaa 31. tammikuuta. Hänen mukaansa asia riippuu meksikolaisten korkean tason virkamiesten neuvotteluista, joita käydään parhaillaan Washingtonissa.

– Riippuen siitä, millaisen raportin saan neuvotteluista, päätän siitä, mitä teen seuraavaksi, sanoi Peña Nieto.

Myöhemmin Meksikon ulkoministeri Luis Videgaray Caso sanoi, että vierailua harkitaan, mutta näillä näkymin se on toteutumassa.

Peña Nieto sanoi olevansa pahoillaan ja vastustavansa Yhdysvaltain presidentin, Donald Trumpin eilen käynnistämää hanketta muurin rakentamisesta maiden rajalle. Hän tyrmäsi jälleen Trumpin vaatimuksen siitä, että Meksiko maksaa muurin miljardien eurojen rakentamiskustannukset:

– Meksiko ei usko muureihin. Olen sanonut yhä uudestaan, että Meksiko ei maksa mitään muuria.

Sosiaalidemokraattista PRI-puoluetta edustavan presidentin kansansuosio on ennätyksellisen matala, vain 12 prosenttia. Peña Nietoa on moitittu pehmeydestä suhteessa Trumpiin. Opposition poliitikot vaativatkin häntä keskiviikkona perumaan matkansa Washingtoniin.

– Asemamme on täysin selvä. Joko tapaaminen Donald Trumpin kanssa perutaan tai siihen osallistutaan vain, jotta voidaan julkisesti tiukassa sävyssä ilmoittaa, että Meksiko vastustaa muuria, ja emme aio maksaa siitä senttiäkään, sanoi konservatiivisen oppositiopuolue PAN:n johtaja, Ricardo Anaya Cortes.

Trumpin meksikolaisvastaisuus herättää kiukkua

Paitsi Trumpin muurihanke, myös hänen aikeensa vetäytyä Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksesta Naftasta herättää närää Meksikossa.

Mediavaikuttaja ja politiikan asiantuntija Jorge Zepeda Patterson katsoi uutistoimisto AP:n haastattelussa, että presidentti Enrique Peña Nieton pitäisi matkustaa Washingtoniin, koska Meksikon pitää hyödyntää kaikki mahdollisuudet neuvotellakseen mahdollisimman vähän maata haittaava uusi kauppasopimus.

Zepeda Pattersonin mielestä Peña Nieton pitäisi tähdätä sopimukseen, joka antaisi Trumpille mahdollisuuden leuhkia hetken neuvotteluvoitolla – ja siirtyä sitten jonkin muuhun aiheeseen:

– Trump on kiinnostuneempi rehentelemään välittömällä saavutuksella kuin tavoittelemaan mitään kunnianhimoista tulosta. Hän on kiinnostunut tekemään vaikutuksen julkisuudessa.

Trump kommentoi vaalikampanjansa aikana, että Meksikosta tulevat luvattomat siirtolaiset ovat rikollisia, huumeiden välittäjiä ja raiskaajia – ja lisäsi, että "jotkut" olivat oletettavasti hyviä ihmisiä. Nämä kommentit loukkasivat syvästi monia meksikolaisia. Presidentti Peña Nieton päätöstä kutsua Trump Meksikoon elokuussa arvosteltiin laajasti.

Lähteet: AFP, AP, Reuters