1. yle.fi
  2. Uutiset

Huoltaja vaatii kaupungilta korvauksia – Katsoo lapsensa sairastuneen koulun sisäilmasta

Huoltaja haluaa Pieksämäen korvaavan lapsensa sisäilmaoireisiin liittyviä lääkärikäyntejä ja lääkkeitä.

sisäilma
Näkymä Pieksämäen vesitornista

Huoltaja katsoo lapsensa sairastumisen johtuvan entisen Meriluodon koulun sisäilmasta. Korvausvaatimuksensa tueksi huoltaja on toimittanut poliklinikkamaksujen ja lääkeostojen kuitteja Pieksämäen koulutoimistoon viime vuoden aikana.

Meriluodon koulukiinteistö oli osa Hiekanpään koulua ja se on asetettu viime vuonna suurelta osin käyttökieltoon sisäilmaongelmien takia.

Asia on torstaina koulutuslautakunnan käsittelyssä. Opetusjohtaja Timo Tarkiaisen ehdotus lautakunnalle on, että kaupunki ei korvaa poliklinikkamaksuja tai muita kuluja.

– On vaikeaa osoittaa syy-yhteys, että suoranaisesti jonkun rakennuksen sisäilmasta johtuisi sairastuminen. Samoin pitää todeta, että nämä ovat hyvin yksilökohtaisia asioita. Toiset sairastuvat helpommin tai saavat oireita, toiset eivät ihan niin helposti, toteaa Tarkiainen.

Tarkiainen odottaa, että asiasta käydään vilkasta keskustelua koulutuslautakunnassa, mutta ei ennakoi, mitä päätetään.

– Varmasti keskustelussa tuodaan eri näkökulmia esiin. Uskon, että saadaan yksimielinen päätös aikaan hyvässä yhteishengessä.

Kuntaliitto: Tapaukset harvinaisia

Kuntaliitossa ei ole kerätty tietoa, miten monelle kunnalle on tullut viime vuosina korvausvaateita koulujen sisäilmaongelmien aiheuttamien oireiden takia.

– Kuntaliittoon ei ole tullut liiemmin yhteydenottoja tällaisissa tapauksissa. Ollaan yritetty viedä kuntiin tietoa terveellisen ja turvallisen kouluympäristön ylläpitämisestä oppaan muodossa ja herätetty keskustelua, miten esimerkiksi sisäilma-asioita käsitellään yhteistyössä eri toimijoiden kanssa, toteaa ympäristöterveydenhuollon erityisasiantuntija Tarja Hartikainen Kuntaliitosta.

Myös Pieksämäen kuntapäättäjien oli vaikea löytää tautatietoa korvausvaatimuksen käsittelyyn.

– Minun tietääkseni tämä on aika harvinaista. Minulla ei ole tiedossa, että tällaista olisi tullut aiemmin ainakaan Pieksämäellä, sanoo opetusjohtaja Timo Tarkiainen.

Esimerkiksi viime kesänä Keski-Suomen käräjäoikeus hylkäsi Jyväskylän ammattikorkeakoulun entisen opiskelijan korvausvaatimukset sisäilmaongelmien aiheuttamista terveyshaitoista. Oikeus ei löytänyt syy-yhteyttä oppilaitoksen sisäilmaongelmille ja oppilaan sairauksille.

Pieksämäellä on päätetty rakentaa Hiekanpäähän uusi koulu.

Lue seuraavaksi