Mannerheim palkitsi Tom of Finlandin ansiomerkillä – taiteilijan elämä kääntyy musikaaliksi Turussa

Itsenäisyyden juhlavuoden sankarihahmoilla oli mielenkiintoinen kohtaaminen jatkosodassa.

teatteritaide
Käsitelty kuva, jossa Carl Gustaf Emil Mannerheimin kasvot liitetty Tom of Finland -näyttelystä otettuun valokuvaan.
SA-Kuva, Yle

Tuomas Parkkinen on kiireinen mies. Hän on käsikirjoittanut Turun kaupunginteatterille musikaalin Tom of Finlandista. Parkkinen myös ohjaa Mannerheim-oopperan Ilmajoen musiikkijuhlille.

Molemmat ovat Suomen itsenäisyyden juhlavuoden tapahtumia. Tom of Finland -musikaalin kantaesitys on perjantaina 27. tammikuuta, ja oopperaa on luvassa kesäkuussa.

Marsalkka Mannerheim ja Tom of Finland eli Touko Laaksonen ovat suomalaisia suurmiehiä, mutta he elivät täysin eri maailmoissa. Historiasta löytyy tosin ainakin yksi kohta, jossa heidän tiensä kohtasivat.

Venäläiskone maahan ja ansiomerkki kouraan

Molempien sankareiden historiaan perehtynyt Tuomas Parkkinen tietää kertoa, että Mannerheim tapasi ja palkitsi Touko Laaksosen jatkosodan aikana rintamalla, kun Laaksonen oli ampunut venäläisen lentokoneen alas.

Juhlavuosi 2017 on tuorein tapaus, missä suomalaiset supersankarit taas tavallaan kohtaavat. Musikaalin ja oopperan lisäksi kummastakin tehdään juhlavuoden kunniaksi elokuva.

Kun näyttelen Tom of Finlandia, melkein kaikki kysyvät, olenko homo. Jos näyttelen natsia, kukaan ei kysy, olenko väkivaltainen.

Olli Rahkonen

Suvaitsevaisuus välillä hakusessa

Mannerheimin arvo tunnustetaan Suomessa, mutta homoerotiikalla maailmankuuluksi noussut Tom of Finland ei ole ollut kaikkien mieleen - eikä ole vieläkään.

Sotavuosina homous sai elää vapaammin traagisten kuohujen varjossa. Sotien jälkeen homous tuomittiin, ja sen sai myös Touko Laaksonen kokea. Jännitettä on ilmassa vielä nykyisinkin.

– Kun näyttelen Tom of Finlandia, melkein kaikki kysyvät, olenko homo. Jos näyttelen natsia, kukaan ei kysy, olenko väkivaltainen, puhisee Turun kaupunginteatterin musikaalissa Touko Laaksosta näyttelevä Olli Rahkonen.

Tuomas Parkkinen puolustelee Touko Laaksosta. Kaarinassa varttunut mies on Parkkisen luonnehdinnan mukaan maailmankuulu kuvataiteilija ja vapaustaistelija.

Kun Tom of Finlandista puhutaan meillä mediassa, tieto leviää välittömästi ympäri maailmaa. Varsinkin maissa, joissa sukupuolivähemmistöjä ei siedetä, suomalainen Tom on Olli Rahkosen mukaan suuri sankari.

Piirros lähtee elämään

Tom of Finland on ollut useasti esillä muun muassa erilaisissa näyttelyissä. Musikaali tuo hänestä enemmän esille.

Touko Laaksosella oli haaveita, ja ne välittyvät hänen sadoista piirroksistaan. Turun musikaalin esitykset on rakennettu piirroksista. On pohdittu, miten kuva voisi jatkua näyttämöllä.

Musikaalin ohjaajan Reija Wären mukaan piirroksista välittyy monenlaisia tunteita, ajan henkeä ja rohkeutta.

– Musikaalissa Touko Laaksosen kuvat lähtevät elämään, Tuomas Parkkinen jatkaa.

Tom of Finlandin musiikin ovat säveltäneet yhteistyössä Jussi Vahvaselkä ja Jori Sjöroos.