Näin onnistut ensimmäisen työpaikan haussa – Lue valmentajan vinkit

Työnantajat odottavat, että nuori on riittävän aikuismainen ja vastuuntuntoinen työhön. Hakemus kannattaa tehdä itse ja työhaastatteluun saapua ilman vanhempia.

kesätyö
Ylen aamu-tv: Miten alle 18-vuotiaalle kesätöitä?
Ylen aamu-tv: Miten alle 18-vuotiaalle kesätöitä?

Kesätyönhaku alle 18-vuotiaille on haasteellista, varsinkin, kun aiempaa työkokemusta ei välttämättä ole. Kesätöitä nuorille tarjoavat esimerkiksi seurakunnat, siivousyritykset ja huvipuistot sekä kesäleirit. Myös myynnin ala palkkaa hyllyttäjiä ja kunnat järjestävät lyhytkestoisia kesätöitä.

Työelämävalmentaja Katja Mannerström Ohjaamo Helsingistä korostaa, että hakemuksessa kannattaa tuoda omaa persoonaa ja osaamista esille vaikka harrastusten kautta.

– Pitää osata kertoa se peruskysymys, miksi haet tätä työtä. Se on tosi monelle vaikea kysymys.

Mannerström kertoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että hakemukseen kannattaa kirjoittaa omista kiinnostuksen kohteista ja vaikkapa siitä, mistä pitää koulussa eniten.

Itsetehty hakemus

Työnantajat odottavat, että nuori on riittävän aikuismainen ja vastuuntuntoinen työhön. Mannerströmin mukaan hakemus kannattaa ehdottomasti tehdä itse ja työnantajalle kannattaa soittaa.

Äiti on paras jättää työhaastattelun ajaksi kotiin, mutta vanhempien kontakteja kannattaa Mannerströmin mukaan hyödyntää.

– Vanhempien tuki on parasta, mitä lapselle voi antaa. Suurin osa saa ensimmäisen työpaikan vanhemman kontaktin kautta, ja sitä ei tarvitse millään tavalla hävetä.

Mannerströmin mukaan haastattelussa pitää pystyä kehumaan itseään. Omia vahvuuksiaan kannattaa miettiä etukäteen sekä myös sitä, millaista työtä on hakemassa.

– Jos hakee siivoustyötä, pitää pystyä kertomaan, miksi olisi hyvä juuri siinä ja miksi mä tykkäisin siitä ja olisin motivoutunut tekemään sitä.

Työnantaja haluaa työntekijän, joka tulee paikalle ajoissa ja on kiinnostunut työnteosta.

Lomaa ei ole

Mannerström muistuttaa, että kesätöihin mennessä ei voi ajatella pitävänsä kesälomaa.

– Se tulee monelle yllätyksenä, että ihan oikeastiko koko kesä pitää herätä aamulla.

Mannerströmin mukaan yleensä työpaikkailmoituksessa lukee palkka, eikä siitä oikeastaan ole varaa neuvotella.

– Hakijoita on käsittämätön määrä ja siinä jossain määrin vähän poljetaan työntekijöiden oikeuksia. Kannattaa tukeutua vanhempiin tai vaikka Ohjaamoon, jos tuntuu, että sopimuksessa on jotain ihmeellistä.

Ohjaamo on palvelupiste alle 30-vuotiaille. Pisteitä on ympäri Suomen. Ohjaamo tarjoaa muun muassa työllistymispalveluita.

Jos kesätyöpaikka ei kuitenkaan avaudu, maailma ei siihen kaadu.

– Ei ole niin, että olet epäonnistunut kokonaan, jos et saa kesätöitä. Elämä jatkuu. Esimerkiksi Helsingin kaupungilla oli tuhat työpaikkaa 16–17-vuotiaille viime kesänä ja 26 000 hakemusta.

Mannerström muistuttaa, että työnantajilta hyvää käytöstä olisi vastata nuorten hakemuksiin.

– Se on tosi kylmä rätti vasten kasvoja, jos lähettää 50 hakemusta eikä saa yhtään vastausta.