Kaupunkilaiset kaipaavat palveluja myös Alavuden keskustaan  – ”Nyt Keskinen vie kaiken”

Alavudella on herännyt kuntavaalien alla huoli kaupungin keskustan palvelujen kehittämisestä. Varsinkin iäkkäämmät alavutelaiset toivovat tulevilta valtuutetuilta Tuurin alueen kehittämisen lisäksi toimia myös kaupunkikeskustan  elävöittämiseksi.

kuntavaalit
Alavuden lausujat, harjoitus  24.1.2017
Mitä aiheita kuntavaaleissa pitäisi nostaa esiin? Kysyimme asiaa Alavuden lausujien jäseniltä ryhmän harjoituksissa 24.1.2017Päivi Rautanen/Yle

Yle Pohjanmaan, Ilkan ja Pohjalaisen kuntavaalikiertue saapuu tänään torstai-iltana Alavuden kaupungintalolle. Media ja yleisö tenttaavat illan aikana kuutta alavutelaista, eri puolueiden kuntavaaliehdokasta. Esille nousevat varmasti Tuurin ja toisaalta Alavuden keskustan kehittämissuunnitelmat (siirryt toiseen palveluun).

Vierailin tiistaina Alavuden lausujien harjoituksissa kuulostelemassa, mistä Alavudella puhutaan kuntavaalien alla. Helli Kupiainen suri tyhjenevää Alavuden keskustaa ja toivoi samalla tulevan valtuuston tukevan pienyrittäjyyttä ja kaupunkikeskustan kehittämistä.

– Toivoisin tänne Alavudelle pieniä mukavia kauppoja, koska tuo Keskinen vie kaiken. Tuuriin on pitkä matka sellaisella, jolla ei ole omaa autoa. Täällä tarvittaisiin monipuolisesti pieniä erikoisliikkeitä. Täällä ei ole esimerkiksi kenkäkauppaa ollenkaan.

– Täällä on paljon tyhjää tilaa keskustassa, joten vaikka pieni pukuliike olisi tervetullut. Suutariakin kaivataan, Helli Kupiainen heittää esimerkkejä.

Keskustan tyhjät tilat on huomannut myös Hellin harrastuskaveri Tauno Luuri.

– Keskustan liiketiloja on paljon autioina. Niille pitäisi löytää käyttöä.

Alavudella on olemassa suunnitelmat kaupunkikeskustan kehittämiseksi. Sen toteutuminen nähtäneen seuraavan valtuustokauden aikana.

Sivukylät ja arat asiat myös esille

Tauno Luuri murehtii myös Alavuden sivukylien elämää.

– Maanviljelijöiden asema vaikuttaa koko pitäjään. Väki vähenee, kun syrjäkylistä ihmiset lähtevät pois.

Tauno Luuri muistuttaa, että vaalien alla täytyy puhua aroistakin asioista. Yksi sellainen on Luurin mielestä lasten huostaanotto.

– Niitä on aika paljon Alavudella ja niihin on toki myös puututtu.

"Minä en pysy soten perässä"

Sosiaali- ja terveyspalvelut nousivat puheenaiheeksi myös Alavuden lausujien harjoitusillassa.

– Minä en pysy soten perässä alkuunkaan, mutta toivottavasti meidät silti hoidetaan, tuumaa 77-vuotias Anja Salokangas.

Minä en pysy soten perässä alkuunkaan, mutta toivottavasti meidät silti hoidetaan.

Anja Salokangas

Lausuntaryhmäläisillä on muiden alavutelaisten tavoin reilun vuoden kokemukset Pihlajalinna-konsernille yksityistetyistä sote-palveluista. Ne eivät saa moitteen sanaa, päinvastoin.

– Hyvä kun tuli se päätös ajallaan tehtyä, Tauno Luuri huomauttaa.

Kulkuyhteydet kuntoon

Sisarukset Terttu Mäenpää ja Lea Peltomäki toivovat tulevien valtuutettujen katsovan kulkuyhteyksien perään. Molemmat kulkevat junalla ja toivovat junien pysähtyvän myös Alavudella.

– Eipä noihin juniin alavutelaisilla tosin ole paljon vaikuttamisen mahdollisuutta, sisarukset tuumaavat.

Mutta maantieverkostoon on, ja sivukylien teiden kurja kunto saa sisaruksilta huutia.

Alavuden tuleva valtuusto ratkaisee myös kaupungintalon kohtalon: remontoidaanko se vai laitetaanko maan tasalle. Sitäkin varmasti pohditaan, tarvitseeko maalaiskaupunki edustuksellisen hallintotilan. Lausuntaryhmäläisten mielestä tarvitsee. Monille kaupungintalon kehno kunto oli tullut yllätyksenä.

Tähän risteykseen on suunniteltu liikenneympyrää, mutta alavutelaiset vastustivat sitä.
Alavuden keskustaa.Elina Niemistö / Yle

Harvinainen vaaliliitto

Alavudella kuntavaalikuvioita sävyttää harvinainen vaaliliitto. Kristillisdemokraatit ilmoittivat jo syksyllä sopivansa vaaliliiton perussuomalaisten kanssa. Vaaliliitto on yllättänyt monet alavutelaiset, muun muassa neljän kauden ex-kansanedustaja, kunnallisneuvos Aapo Saaren.

– Sitä nyt sitten ei tiedä, mitä se tekee, kun kristilliset ovat olleet tähän saakka keskustan kanssa vaaliliitossa ja nyt he ovat perussuomalaisten kanssa. Siirtääkö tämä nyt sitten keskustalta sinne perussuomalaisten suuntaan joitakin paikkoja, Aapo Saari jää pohtimaan.

– Minulle se oli kyllä yllätys. Niin kauan kuin muistan, tämä yhteistyö keskustan ja kristillisten välillä on toiminut hyvin juohevasti, eikä siinä mitään riitoja ole ollut. Olen kuvitellut, että se on molemmin puolin ollut hyväksyttyä ja että siihen ollaan oltu tyytyväisiä, mutta näköjään siinä on nyt tällainen muutos tapahtunut.

Tallenne Yle Areenassa

Alavuden valtuustossa istuu 35 valtuutettua ja saman kokoisena se säilyy tulevallakin kaudella. Keskusta on pitkään ollut valtapuolue Alavudella. Sillä on nykyisessäkin valtuustossa 17 paikkaa. Kokoomuksella on seitsemän, perussuomalaisilla kuusi, sosiaalidemokraateilla neljä ja kristillisdemokraateilla yksi paikka valtuustossa. Viime vaaleissa perussuomalaiset nostivat suhteellisesti eniten kannatustaan Alavuden valtuustossa.

Ilkan ja Pohjalaisen kyselyn mukaan lähes kaikki nykyiset kaupunginvaltuutetut ovat ehdolla myös seuraavaan valtuustoon. Vain kolme henkilöä lmoitti jättävänsä valtuustotyöskentelyn ja toiset kolme vielä miettii ratkaisuaan.

Yle Pohjanmaan, Ilkan ja Pohjalaisen kuntavaalikiertue pysähtyy siis tänään torstai-iltana Alavuden kaupungintalolle. Vaalipaneeliin osallistuu kuusi ehdokasta eri puolueista. Keskustelemassa ovat Lasse Anttila (kesk.), Yrjö Paukkunen (ps.), Jari Kortesmäki (kok.), Eila Koskinen (sd.), Niina Laitio (vihr.) ja Markku Kangasmaa (kd.). Yleisö on tervetullut seuraamaan keskustelua.

Taltiointi keskusteluillasta on katsottavissa Yle Areenassa.