Asiantuntijat: Trumpin kaavailema yhteisöveron lasku vaikuttaisi myös suomalaisiin yrityksiin

Suomen on oltava hereillä, jos verokilpailu kiihtyy Euroopassa, sanovat asiantuntijat.

yhteisövero
Sormi osoittaa kannettavan tietokoneen ruutua.
Aalto-yliopiston vero-oikeuden apulaisprofessorin Tomi Viitalan mukaan Suomi ei pystyisi millään toimenpiteillä vastaamaan, jos Trumpin ehdotus menee läpi.Ralf Hirschberger / EPA

Suomalaisten veroasiantuntijoiden mukaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kaavailemat alennukset maan yhteisöveroon vaikuttavat väistämättä ulkomaisiin yrityksiin, jotka tuovat maahan tuotteita. Tämä pätee myös Suomeen.

Trump on ehdottanut yhteisöveron alentamista nykyisestä 35 prosentista 15:een. Kun tähän päälle tulee osavaltiovero, olisi vero kokonaisuudessaan 20 prosenttia, selvittää Aalto-yliopiston vero-oikeuden apulaisprofessori Tommi Viitala.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n veroasiantuntija Virpi Pasanen ei pidä itsessään verokannan alentamista isona asiana. Hänen mukaansa kyseessä on normaali suuntaus joka puolella maailmassa. Huolenaiheena hän pitää Trumpin hallinnon ajatusta kurittaa veroalennuksella tuontia Yhdysvaltoihin.

– Ulkomaiset yritykset, jotka toimivat Yhdysvaltojen markkinoilla, mutta tuotteet valmistetaan maan ulkopuolella, niin kustannukset kasvavat huomattavasti, ja silloin se vaikuttaa kilpailukykyyn verrattaessa Yhdysvaltojen markkinoilla tuotettuihin tavaroihin, sanoo Pasanen Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Viitalan mukaan Suomi ei pystyisi millään toimenpiteillä vastaamaan, jos Trumpin ehdotus menee läpi.

– Käytännössä tarkoittaisi sitä, että jos suomalaiset yritykset haluavat myydä jotakin Yhdysvalloissa, niin niiden kannattaa myös tuottaa se siellä. Tämä on vaikea yhtälö Suomen näkökulmasta, Viitala sanoo.

Viitala ja Pasanen ovat molemmat sitä mieltä, että jos verokilpailu Euroopassa kiihtyy, on myös Suomen oltava hereillä ja mahdollisesti reagoitava tilanteeseen.

Apulaisprofessori Tommi Viitala tosin huomauttaa, ettei Suomen julkinen talous ole tällä hetkellä parhaassa mahdollisessa kunnossa reagoimaan kilpailuun. Hän ei usko, että poliitikot tekevät yhteisöveroon lähiaikoina suuria muutoksia.