Noin 7 000 litraa lämmitysöljyä maastoon ja jokeen Salossa – syynä säiliörekan ojaanajo

Aamun tiedot säiliörekan ojaanajosta Perniöntiellä ovat tarkentuneet. Onnettomuudesta koitui sittenkin ympäristövahinko.

Salo
Säiliöautoa nostetaan ojasta Perniössä
Eino Kossila / Yle

Salossa Perniöntiellä ojaan kaatunut säiliörekka on valuttanut suuren määrän öljyä ympärilleen. Pelastuslaitoksen mukaan maastoon ja Kiskonjokeen on valunut arviolta 7 000 litraa lämmitysöljyä.

Onnettomuuspaikka on 700 metriä etelään Saarijärventien ja Hästöntien risteyksestä eli melko lähellä Raaseporin rajaa. Tie onnettomuuspaikalla oli liukas.

Ojaanajo sattui varhain torstaiaamuna, puoli viiden aikoihin. Vielä aamuseitsemän jälkeen hätäkeskus tiedotti, ettei onnettomuudesta aiheutunut vuotoja.

Vuoto löydettiin raivaustöiden yhteydessä. Sitä ei huomattu vielä aamulla.

– Lähinnä siinä vaiheessa, kun säiliötä tyhjennettiin, havaittiin, että osa rekan kuljettamasta lämmitysöljystä on päässyt maastoon ja Kiskonjokeen. Raivaustyö on erittäin haasteellista talvisissa olosuhteissa ja tieosuudella, joka on kaksikaistatie ja ahdas paikka, päivystävä pelastuspäällikkö Mika Kontio kuvailee.

Raivaustyöt alkoivat imuautoilla, ja lopulta jatketaan maansiirtotöillä. Kiskonjokeen laitetaan öljyntorjuntapuomitus, mikä on hankalaa jäisessä joessa. Raivaustöitä tehtiin aamupäivällä parinkymmenen hengen voimin.

Täysperävaunurekassa oli kaikkiaan lähes 40 000 litraa öljyä. Kontion mukaan ympäristöön päässyt määrä on merkittävä. Hän luonnehtii tehtävää keskisuureksi ja pitkäkestoiseksi.

– Tämä ei ole missään tapauksessa tuntien eikä edes yhden päivän tehtävä. On varmaa, että vielä keväällä nähdään Kiskonjoessa öljyisiä läikkiä.

Liikennettä ohjataan yhtä kaistaa koko torstain ajan. Raivaustöistä koituu haittaa liikenteelle myös lähipäivinä.

Säiliöauto ojassa Perniössä
Eino Kossila / Yle