Rehtori kavalsi lähes puoli miljoonaa stipendivaroja – syyttäjä vaatii kolmea vuotta vankeutta

Oululaisen lukion rehtorin epäillään nostaneen ja siirrelleen koulun stipendivaroja itselleen liki puolen miljoonan euron edestä.

rikokset
Liitutaulu
Oululaislukion rehtorin epäillään ottaneen stipendivaroja omaan käyttöönsä. (arkistokuva)Tapio Rissanen / Yle

Oulun käräjäoikeus aloitti torstaina oululaisrehtorin rikosjutun käsittelyn valmisteluistunnolla.

Johtava kihlakunnansyyttäjä Ilpo Virtanen syyttää Oulun suomalaisen yhteiskoulun lukion hiukan yli 50-vuotiasta rehtoria törkeästä kavalluksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Syyttäjä vaatii rehtorille vähintään kolmen vuoden pituista yhteistä vankeusrangaistusta. Lisäksi syyttäjä vaatii, että rehtori on pantava viralta.

Syyttäjän haastehakemuksen mukaan rehtori on tehnyt epäillyt rikokset kymmenen vuoden aikana vuosina 2004 - 2014. Kavallettujen varojen määrä on yhteensä noin 450 000 euroa.

Syyttäjän mukaan on ilmeistä, että rehtori on käyttänyt kavallettuja varoja pääasiassa oman varallisuusaseman parantamiseen. Syyttäjän mukaan rehtori on muun muassa tehnyt yhdeltä koulun tililtä runsaat 200 tilisiirtoa ja nostanut rahaa itselleen. Rehtori on haastehakemuksen mukaan palauttanut varoja reilut 60 000 euroa.

Rehtori valittiin virkaan vuoden 2000 elokuussa. Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta pidätti hänet keväällä 2014 virantoimituksesta rikosjutun tutkinnan ja oikeudenkäynnin ajaksi.

Juttua pääkäsittelylle Oulun käräjäoikeudessa maaliskuussa on varattu seitsemän istuntopäivää.