Toimittaja oikeudessa ihmissalakuljetuksesta – auttoi syyrialaisen pojan Kreikasta Ruotsiin

15-vuotias Abed halusi Ruotsiin, koska hänen serkkunsa ja setänsä asuivat jo siellä.

ihmissalakuljetus
Lapsiryhmä oven edustalla, ilmassa lentää kolme kyyhkystä.
Turvapaikanhakijoita aktivistien valtaamassa talossa Ateenassa. Noin 60 000 ihmistä jäi jumiin Kreikkaan, kun Makedonia sulki rajansa maaliskuussa 2016.Zoltan Balogh / EPA

Ruotsin television toimittajaa Fredrik Önnevallia syytetään ihmissalakuljetuksesta. Oikeudenkäynti häntä ja kahta muuta Ruotsin television työntekijää vastaan alkaa Malmön käräjäoikeudessa tänään torstaina.

Ihmissalakuljetuksesta voidaan tuomita korkeintaan kahden vuoden vankeusrangaistus. Önnevall ei kuitenkaan kadu tekoaan.

– En olisi voinut elää sen tiedon kanssa, että olisin sanonut hänelle ei, kertoo Fredrik Önnevall sanomalehti Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun).

Kuvasi tv-sarjaa nationalismista

Önnevall on oikeudessa kahden ja puolen vuoden takaisista tapahtumista. Hän oli kuvaamassa televisiosarjaa nationalismin noususta Kreikassa.

Samalla hän tapasi myös ihmisiä, jotka kokivat olevansa nationalismin uhreja: vähemmistöjä, turvapaikanhakijoita sekä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustajia.

Kuvausten aikana 15-vuotias syyrialainen poika lähestyi Önnevallia ja pyysi tätä auttamaan hänet Ruotsiin, sillä hänellä oli siellä sukulaisia: serkku ja setä.

– Ensireaktioni oli ei, ei se käy. Mutta lopulta kaikki perustelut tuntuivat aika latteilta ja ymmärsin, että olen ainoa, joka voi auttaa häntä, kertoi Fredrik Önnevall Ruotsin television uutisten haastattelussa tammikuussa 2015 (siirryt toiseen palveluun).

"Toimittajan rooli tuntui ontolta"

Önnevall pysyy edelleen kannassaan. Hän pelkäsi, että poika ryhtyisi epätoivoisiin tekoihin ilman hänen apuaan. Monet Kreikkaan jumiin jääneet turvapaikanhakijat hyppivät silloilta liikkuvien kuorma-autojen katoille päästäkseen keskisempään Eurooppaan.

15-vuotias Abed aikoi yrittää samaa. Mutta pyysi sitä ennen apua Önnevallilta.

– Toimittajan roolini heitti häränpyllyä. Keksin valtavan määrän perusteluja, miksi en voisi auttaa häntä. Mutta mitä tahansa viisaita perusteluita keksinkään, tunsin, etteivät ne ihan pitäneet. Riippumattoman toimittajan rooli tuntui ontolta, selittää Önnevall nyt Aftonbladetille.

Ymmärsi tekonsa laittomuuden

Önnevall ymmärsi alusta pitäen, että pojan auttaminen Ruotsiin oli laiton teko, ja hän voisi joutua siitä syytteeseen. Hän ei kertonut Ruotsin televisiolle aikeistaan.

Hän päätti kuvata matkansa pojan kanssa Kreikasta Ruotsiin. Ryhmä myös muutti matkasuunnitelmiaan. Lentämisen sijaan kuvaustiimi ja Abed matkustivat Kreikasta Ruotsiin lautalla, junalla ja linja-autolla.

Önnevallin mukaan Abed osti itse omat lippunsa. Hän myös hankki itse väärennetyt henkilöpaperit.

Matka näytettiin tv-sarjassa Fosterland (Isänmaa). Sen jälkeen katsojat tekivät hänestä ainakin kaksi rikosilmoitusta poliisille.

Marraskuussa 2016 syyttäjä päätti nostaa häntä vastaan syytteen ihmissalakuljetuksesta. Ruotsin television johto on tukenut Önnevallia.

Riittääkö pojan hätä puolustuksena?

Ruotsin ulkomaalaislaki kieltää auttamasta maahan henkilöitä, joilla ei ole oikeutta oleskella Ruotsissa. Önnevallin puolustusasianajaja vedonnee puolustuksessaan syyrialaispojan hätään.

– Se ei ole kovinkaan epätavallinen vastaväite, toteaa Malmön kamarisyyttäjä Jimmy Serrano Ruotsin televisiolle torstaina (siirryt toiseen palveluun).

– Mutta tietääkseni ei ole olemassa mitään päätöksiä, että ihmissalakuljetuksesta ei rankaistaisi humanitaarisen poikkeuksen vuoksi.

Önnevallin puolustusasianajaja ei ole halunnut kertoa, mihin hän perustaa puolustuksen.

– Olemme sitä mieltä, että monet olosuhteet vaikuttavat siihen, että tätä ei pitäisi käsitellä rikollisena toimintana, sanoo puolustusasianajaja Björn Benschöld.

Syyttäjän mielestä tiimi syyllistyi rikokseen, kun se vuokrasi auton ja kuljetti poikaa siinä osan matkasta, maksoi osan matkasta, päätti matkareitistä ja ohjasi poikaa matkan aikana. Syyttäjällä on myös hyvä todistusaineisto: Önnevallin tv-sarja.

Ei ansaitsemiseen liittyvää motiivia

Ruotsin television uutisissa (siirryt toiseen palveluun) Önnevallin tekoa on verrattu tapaukseen, jossa Ruotsissa asuva syyrialainen mies salakuljetti sukulaisiaan Saksasta Ruotsiin.

Ruotsin korkein oikeus tuomitsi miehen ihmissalakuljetuksesta. Se kuitenkin huomioi tuomiossa, että miehen motiivi salakuljetukseen ei ollut rahan ansaitseminen. Hän halusi auttaa perhettään, mitä oikeus piti lieventävänä asianhaarana.

Mies tuomittiin 60 päiväsakkoon.

– Asianajajat, joiden kanssa olen puhunut, sanovat, että ihmissalakuljetustapauksissa on eroja. On vaikea vetää johtopäätöksiä siitä, miten tapauksemme tuomitaan oikeudessa, totesi Önnevall tuolloin Ruotsin televisiossa (siirryt toiseen palveluun).

Syyrialaispoika sai oleskeluluvan

Syyrialainen Abed sai oleskeluluvan Ruotsiin. Häntä kohdeltiin yksin Ruotsiin saapuneena alaikäisenä turvapaikanhakijana.

Ruotsi ei myöskään palauta turvapaikanhakijoita Kreikkaan, koska heidän olonsa siellä ovat niin huonot.

Abed on nyt 17-vuotias. Hän käy lukiota ja puhuu sujuvasti ruotsia. Hän on ollut kesätöissä, ja nyt hän on autokoulussa.

Myös hänen perheensä, äiti, isä, pikkuveli ja sisko, on saanut oleskeluluvat Ruotsiin.

– On hauskaa ja ihmeellistä, että hänen elämänsä luistaa niin isoissa kuin pienissäkin asioissa, sanoo Fredrik Önnevall.