Videoiden suosio kasvattaa internetin päästöjä – Miten surffailla energiaa säästäen?

Ranskan kantaverkkoyhtiö neuvoi pakkasilla tuhoamaan turhia sähköposteja sähkön säästämiseksi. Internetin käytöstä syntyvää sähkön kulutusta selittää kuitenkin enemmän se, että videoita katsotaan netissä koko ajan suuremmissa määrin, arvioi suomalaistutkija.

energiansäästö
Nainen lukee sähköpostia kännykästä.
Kalle Mäkelä / Yle

Jääkaapin oven avatessa saattaa mieleen juohtua sähkölasku, mutta älypuhelin kourassa Facebookin videoita silmäilessä energiansäästö ei liene kovin monen ajatuksissa.

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kirjoitti uutistoimisto Bloombergia (siirryt toiseen palveluun) siteeraten tammikuun puolivälissä Ranskan kantaverkkoyhtiö RTE (siirryt toiseen palveluun):n pyytäneen ihmisiä muun muassa tuhoamaan tarpeettomat sähköpostit sähkön säästämiseksi. Ranskassa oli tuolloin kylmiä päiviä ja sähköverkko kuormittunut.

Johtava tutkija Martti Forsell Teknologian tutkimuskeskus VTT:n Oulun-yksiköstä uumoilee, että keskivertokäyttäjä pitää sähköpostejaan esimerkiksi jonkin operaattorin palvelimella: jos ne sieltä tuhotaan, vapautuu kapasiteettia johonkin muuhun.

– Ranskassa on varmaan ollut tarve miettiä käyttäjille varattavaa laitteistoa, Forsell aprikoi.

Sähköpostien tuhoamisen merkityksen sähkön säästämiseksi hän näkee vähäiseksi. Internetliikenteestä jopa 80 prosenttia on videoliikennettä. Sähköpostien osuus on siihen verrattuna vähäinen.

Datakeskusten päästöt ovat joka tapauksessa kovassa kasvussa, kun dataa ei säilötä paikallisesti vaan esimerkiksi pilvipalveluissa, palvelimilla. Näin tiedot ovat saatavilla helposti millä tahansa laitteella.

– Tietoyhteiskunta vaatii tietoa. On hankalaa, jos sitä ei ole saatavilla, Forsell kuvailee.

Esimerkiksi internetin hakukoneilla tehdään hakuja koko ajan enemmän. Tietoa siirretään entistä enemmän ja se näkyy konesalien päästöinä. Niiden päästöjen on arvioitu jopa nelinkertaistuvan (siirryt toiseen palveluun) kuluvan vuosikymmenen aikana.

Miten sitten voi säästää energiaa internetiä käyttäessään?

  • Harkitse, mitkä laitteet on järkevää yhdistää verkkoon. Esineiden internetin yleistyessä entistä useampi kodinlaite on verkossa. Se tarkoittaa kotien passiivisen sähkönkulutuksen kasvua.
  • Sulje kodin langaton verkko, kun et ole kotona. Langaton verkko kuluttaa sähköä kymmeniä watteja. Kulutus on pientä, mutta sillä on merkitystä, jos Suomen 2,5 miljoonaa kotitaloutta muuttaa kulutustottumuksiaan.
  • Tietokonetta, taulutietokonetta, älypuhelinta käyttäessä kannattaa sammuttaa ohjelmat, joita ei käytä. Esimerkiksi älypuhelimen aina päällä olevat sovellukset kuluttavat energiaa, vaikka laite ei olisi aktiivisessa käytössä.
  • Sähköpostit voi ladata omalle koneelle, pois palvelimilta.
  • Katsoessa videoita internetissä kannattaa käyttää uusimpia pakkausmenetelmiä, jos se on mahdollista.
  • Videoiden katsominen heikommalla kuvan laadulla pudottaa sähkön kulutusta.

Forsellin ryhmä VTT:llä osallistuu kansainväliseen Convince-tutkimusprojektiin [Consumption optimization in video networks]. Tutkijat paneutuvat siihen, kuinka vähentää tehonkulutusta videon siirrossa.

– Videon siirrossa pystyttäisiin uudella standardilla pudottamaan siirrettävän tiedon määrä puoleen eli saamaan aikaan merkittäviä säästöjä, Forsell antaa esimerkin.

Energiaa säästämällä voidaan hillitä ilmastonmuutosta, vähentää tuontienergian tarvetta ja alentaa energiakustannuksia. Tieto- ja viestintäteknologia-ala kokonaisuudessaan aiheuttaa noin kaksi prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä. Lentoliikenteestä syntyy päästöjä suunnilleen saman verran.

Kotona merkittävimpiä sähkönsäästökeinoja ovat esimerkiksi huonelämpötilan laskeminen ja laitteiden sulkeminen, silloin kun niitä ei käytä.