1. yle.fi
  2. Uutiset

Apulaisoikeusasiamieheltä nuhteet Mikkelin vankilalle – "Vakavia lainvastaisuuksia"

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuojan mukaan Mikkelin vankilassa on käytössä sellaisia omia toimintatapoja ja sääntöjä, jotka ovat lakiin perustumattomia ja muista vankiloista poikkeavia.

oikeusasiamiehet
Mikkelin vankila.
Mikkelin vankila.Pekka Havukainen / Yle

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja tarkasti Mikkelin vankilan marraskuussa 2016. Pajuojan torstaina julkaisemassa tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) nuhdellaan Mikkelin vankilaa kovin sanoin.

– Koska vankeus- ja tutkintavankeuslaki ovat olleet voimassa jo yli kymmenen vuotta, lainvastaisuudet ilmentävät joko tietämättömyyttä tai piittaamattomuutta lain säännöksistä.

Pajuojan mukaan vankilassa on pitkään ollut käytössä oma järjestysääntö, jossa on asetettu vangeille lainvastaisia rajoituksia.

– Vankilan poistumislupa-, kurinpito- ja tapaamiskäytännöt eroavat muiden vankiloiden käytännöistä ja ne ovat erittäin tiukat. Vankien ja henkilökunnan välit vaikuttavat tarkastushavaintojen perusteella tavanomaista huonommilta ja jännitteisiltä. Vaikka vankilan tilat ovat uudet, rakennushankkeissa ei ole huomioitu vankeuslaissa asetettuja vaatimuksia ja mitä tiloja vankilassa tulee olla. Liikunnan harrastusmahdollisuudet ovat myös erittäin huonot, vankilasta puuttuu esimerkiksi muissa vankiloissa oleva kuntosali, apulaisoikeusasiamies moittii.

Vankilassa on tartuttu epäkohtiin. Jo tammikuussa vankilassa on otettu käyttöön uusia järjestyssääntö.

Raportin mukaan vangeilla ei ollut riittävästi mahdollisuutta käyttää muutoksenhakuoikeutta, sillä hallintopäätöksiä jäi tekemättä. Vankilasta puuttui myös oma osasto tutkintavangeille, vaikka Mikkeli on tutkintavankila.

Vangeilla on ollut myös rajoitus oikeudenkäyntiasiakirjojan hallussapitoon, mikä on rajoittanut vangin mahdolllisuuksia valmistautua oikeudenkäynteihin.

Mikkelin vankila on 116-paikkainen suljettu laitos. Vankila valmistui vuonna 1843. Laajennusosa otettiin käyttöön vuonna 2012.

Vankila vastaa: "Otamme opiksi"

Mikkelin vankilan johtaja Eva Vesanen kertoo, että monia apulaisoikeusasiamiehen osoittamia epäkohtia on jo korjattu. Vankila antaa huhtikuun loppuun mennessä oman vastineensa.

– Tutkintavankien osasto on perustettu, vankia koskevaa päätöksentekoa on muutettu niin, että vanki voi hakea muutosta ja saa siihen ohjausta. Myös liikuntatiloja on lisätty ja välineitä hankittu.

Osa puutteista vaatii Vesasen mukaan koulutusta, joka vie kuukausia.

– Otamme hyvistä havainnoista vaarin ja opiksi. Edessä on postiviinen revohka kevään ja kesän aikana, Eva Vesanen summaa.

– Alkuun nuhteet tietysti joutui mietityttivät, että miten tästä mennään eteenpäin, mutta asioita on purettu ja annettu jo yksi vastine.

Lue seuraavaksi