Kansalaisaloite kompastui: Työttömyysetuudella opiskelun vapauttaminen ei etene eduskuntaan

Aloite keräsi vain noin 10 000 allekirjoitusta. Eduskuntakäsittelyyn pääseminen vaatisi 50 000 nimeä.

politiikka
Kouvolassa lukion toista luokkaa käyvä Vladimir Vechtomov.
Työttömäksi jääneet olisivat esityksen mukaan voineet omalla ilmoituksella opiskella kaksi vuotta työttömyysetuuden turvin.Antti Ojala / Yle

Kansalaisaloite, jolla olisi mahdollistettu työttömyysetuudella opiskelu kaikille työpaikkansa menettäneille ei etene eduskuntaan.

Nimien keruu aloitteeseen päättyy tämän viikon lopulla ja tähän mennesä aloite on kerännyt vain vajaat 10 000 allekirjoittajaa.

Microsoft Mobilen ja Nokian luottamusmiehet Kalle Kiili ja Lasse Laurikainen tekivät loppukesästä IT-alan työttömyyden jatkuvasti kasvaessa aloitteen, joka olisi poistanut tarveharkinnan työttömyysetuudella opiskelusta.

Työttömäksi jääneet olisivat esityksen mukaan voineet omalla ilmoituksella opiskella kaksi vuotta työttömyysetuuden turvin. Edellytyksenä olisi ollut kahdeksan vuoden työssäkäynti viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Nykyiseen harkinnanvaraiseen järjestelmään verrattuna opiskelun vapauttaminen olisi poistanut turhaa byrokratiaa ja helpottanut työttömäksi jääneiden asemaa, sanoo Kalle Kiili.

– Koko juttu lähti siitä, että harkinnanvaraisessa järjestelmässä on hirveä epätietoisuus siitä, että saako opiskella vai ei, ja koska se selviää. Tarkoitus oli poistaa siitä byrokratia niin, että ihminen tietää, että saa opiskella, jos niin katsoo, Kiili kertoo.

Koska vapaa opiskeluoikeus ei etene kansalaisaloitteella, Kiili aikoo edistää sitä muita reittejä.

– En minä sitä tuohon jätä, vaan edistän sitä kaikkia reittejä mitä eteen tulee, toteaa Kiili.