Oscar-suosikin porrastettu ensi-ilta harmittaa pienemmissä kaupungeissa – "Miksi sadan kilometrin päässä, mutta ei meillä?"

Odotettu La La Land -elokuva tulee Kotkassa ja Kouvolassa elokuvateattereiden ohjelmistoon pari viikkoa myöhemmin kuin esimerkiksi pääkaupukiseudulla.

Tv ja elokuvat
Mia (Emma Stone) ja Sebastian (Ryan Gosling) elokuvassa LA LA LAND.
Mia (Emma Stone) ja Sebastian (Ryan Gosling) elokuvassa La La Land.Dale Robinette

Neljätoista kappaletta Oscar-ehdokkuuksia kahminut musikaalielokuva La La Land saadaan elokuvateattereihin Kymenlaaksoon tänään perjantaina.

Suomen ensi-iltansa elokuva sai kuitenkin suurimmissa yliopistokaupungeissa jo kaksi viikkoa sitten, 13. tammikuuta. Elokuvaa on esitetty jo esimerkiksi Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla, Joensuussa, Turussa ja Tampereella. Kuitenkin Vaasaan, Lappeenrantaan, Savonlinnaan ja Rovaniemelle elokuva tulee samaan aikaan kuin Kymenlaaksossakin.

Kotkassa La La Land saadaan monen mielestä valkokankaalle myöhässä. Kotkan Leffojen yrittäjä on saanut kuulla asiasta asiakkailtaan.

– Elokuvan levittäjä päätti käyttää porrastettua ensi-iltastarttia. On tullut palautetta asiakkailta, että miksi se on tuolla sadan kilometrin päässä, mutta ei meillä täällä, toimitusjohtaja Tero Lindqvist sanoo.

Samanlaisia kysymyksiä on esitetty myös Kouvolassa ja Kuusankoskella leffateattereita pyörittävälle Elise Brandtille.

– Kun elokuva putsasi pöydän Golden Globes -gaalassa yleisö hihkui, että kohta se tulee meillekin. Sitten kun ei tullutkaan, asiasta käytiin huomauttamassa. Moni luuli, että on ollut meidän oma päätös jättää elokuva ottamatta ohjelmistoon, Brandt sanoo.

Sekä Kotkassa että Kouvolassa elokuvayrittäjät olisivat halunneet La La Landin pyörimään heti ensi-illasta. Sekä Lindgvist että Brandt pitävät porrastettua aloitusta poikkeuksellisena etenkin digiaikana.

Oscar-gaalasta vetoapua

Elokuvaa Suomessa levittäneen Nordisk Filmin valinta porrastaa elokuvan levitystä eri teattereihin oli kuitenkin tietoinen.

– Koska elokuvalle oli odotettavissa suurta menestystä muun muassa Oscareissa, on Oscar-gaalan ajankohta helmikuun lopulla se, jolloin La La Land on meillä laajimmin levityksessä, Nordisk Filmin elokuvalevityksen johtaja Katarina Nyman sanoo.

Suomessa elokuvateattereita on suurten kaupunkien monisaliteattereista pienempien paikkakuntien yksisalisiin teattereihin.

– Levittäjänä emme voi velvoittaa pieniä yksisalisia teattereita pitämään elokuvaa ohjelmistossaan useiden viikkojen ajan. Porrastamalla lähtöä pystymme varmistamaan, että elokuva on laajan yleisön saatavilla silloin kun kysyntä on suurin, Nyman sanoo.

Nordisk Filmin mukaan porrastettu levitystapa on esimerkiksi Yhdysvalloissa tavallinen, eikä Suomessakaan kokonaan tuntematon. La La Land sai ensi-iltansa myös Yhdysvalloissa ensin vain viidessä teatterissa. Suomessa porrastettua ensi-iltaa on käytetty myös alueellisista syistä. Esimerkiksi kotimainen Järven tarina nähtiin muita ennen Saimaan alueella, missä elokuva kuvattiin.

Ajoitus usein arvailua

– Tämä on ajoituskysymys. Ensi-iltoja on paljon ja teatterien ohjelmistoissa tila on rajallinen. Olisi toivottavaa, että tällainen elokuva olisi mahdollisimman monen nähtävillä helmikuun lopulla, Nordisk Filmin myyntipäällikkö Petri Viljanen sanoo.

Elokuvayhtiössä päätös elokuvan levittämistavasta tehtiin ennen kuin se oli saanut ainuttakaan ehdokkuutta tai voittanut yhtään palkintoa.

– Jos olisimme ajoittaneet ensi-illan koko maassa vielä lähemmäksi Oscar-gaalaa, olisi varmasti kysytty, miksi niin myöhään. Nyt ensi-ilta päivä valittiin lähelle Golden Globes -gaalaa, koska oletimme, että sieltä voisi tulla nostetta La La Landille. Silloin ei vielä voinut tietää, että elokuva saa seitsemän ehdokkuutta ja ennätyksellisesti vielä voittaa ne kaikki. Nyt voi kaikki päätökset kyseenalaistaa, mutta arvailuahan tämä osaltaan on, Viljanen kertoo.

– Totta kai ymmärrän elokuvateatteriyrittäjien harmin. Tarkoitus ei ole ollut aiheuttaa haittaa, Viljanen sanoo.