1. yle.fi
  2. Uutiset

Video: Näin toimii Viestintäviraston salaperäinen peilausauto

Suurin osa muun muassa matkapuhelimia haittaavista radiohäiriöistä aiheutuu vikaantuneista tv-antennivahvistimista ja luvattomista toistimista.

tekniikka
Peilausauto.

Koska radiotaajuudet ovat rajallinen luonnonvara, säädellään ja valvotaan niiden käyttöä tarkasti. Taajuusvalvonnan merkitystä on lisännyt se, että nykyisin lähes kaikkeen liittyy langatonta viestintää ja tiedonsiirtoa.

Valvontaa varten Viestintävirastolla on sekä kiinteitä seurantalaitteita että liikkuvaa mittauskalustoa. Mittalaitteiden avulla luvattoman lähetteen tai häiriön aiheuttaja pyritään paikallistamaan.

Vielä 1980- ja 1990-luvulla peilausauto laitettiin usein liikkeelle, kun viranomaisille oli tullut ilmoitus niin sanotusta merirosvoradiosta. Toisin sanoen luvattomasta vapaasti etenevillä radiotaajuuksilla harjoitetusta ääniyleisradiotoiminnasta.

Koska Internetissä voi nykyisin kuka tahansa perustaa radiokanavan, on omavaltainen radioaalloille tunkeutuminen vähentynyt. Täysin se ei kuitenkaan ole loppunut.

Kantoaalto saa viisarin värähtämään

– Viime vuonna on tavattu yksi ainoa, merirosvo- tai piraattiradioksi sanottu radioasema, kertoo Viestintäviraston erityisasiantuntija Kalle Pikkarainen

Mistä ja miltä taajuudelta se löytyi ?

– Se oli FM-radio Etelä-Suomessa, Pikkarainen paljastaa.

Merirosvoradioiden peilaamisen sijaan on Viestintäviraston mittalaitteille nykyisin enemmän käyttöä muun muassa matkapuhelinverkon häiriöiden selvittelyssä.

Tahallisuuden sijaan häiriöiden taustalla on usein rikkoutuneita laitteita.

– Tyypillinen on esimerkiksi tv-antennivahvistin, joka on vikaantunut. Se aiheuttaa esimerkiksi radiohäiriön matkaviestintaajuuksille, sanoo Pikkarainen.

Ongelmia on tullut myös omatoimisista kännykkäkuuluvuuden parantamisyrityksistä. Luvattoman GSM-toistimen aiheuttamien häiriöiden takia voi hankaloitua monen naapurin langattoman laajakaistaliittymän ja kännykän käyttö.

Rätinää, välkettä ja katkoksia

Radiohäiriöitä ovat aiheuttaneet myös muun muassa huonolaatuiset led-valaisimet ja vikaantuneet langattomat sääasemat.

Led-valaisimista erityisen ongelmallisia ovat olleet jotkut ulkovalosarjat. Sarjoissa on pitkät johdot, jotka lanka-antennin tavoin ovat pystyneet levittämään häiriövaimennukseltaan puutteellisen verkkolaitteen tuottaman radiohäiriön laajalle alueelle.

Rikkoutunut langaton sääasema on puolestaan saattanut lähetteellään tukkia muun muassa autojen sähköisissä avaimissa käytetyn taajuuden.

Yleisin yhteydenoton syy on silti perinteinen.

– Eniten yhteydenottoja meille tulee yksityisten henkilöiden televisioiden vastaanotto-ongelmiin liittyen, toteaa Viestintäviraston radiotarkastusasiantuntija Jukka Pihonen.

Kiireellisimpinä Viestintävirasto selvittää hätä- ja turvallisuusliikenteen verkkojen häiriöt. Niihin kuuluvat merenkulun ja ilmailun radiojärjestelmät sekä viranomaisverkko Virve.

Lisää aiheesta:

Suomalaiskotien televisioruutujen kipinöinti paljasti Neuvostoliiton sotasalaisuuden 1970-luvulla

Lue seuraavaksi