1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uuden Musiikin Kilpailu 2017

Suomen euroviisuedustajaa valitaan Israelissa asti – näin valinta tapahtuu

Uuden musiikin kilpailussa on tänä vuonna kymmenen esitystä, joiden joukosta voittajan valitsevat ulkomaiset raadit ja suomalainen yleisö. Lauantaina selviää, kuka edustaa Suomea Euroviisuissa Kiovassa.

Uuden Musiikin Kilpailu 2017
UMK:n kilpailijat ryhmäkuvassa
Yle

UMK17-voittajan valintaan vaikuttavat puoliksi yleisön antamat äänet ja puoliksi kansainvälisten raatien antamat pisteet. Ennakkoäänestys on päättynyt keskiviikkona, joten seuraava mahdollisuus äänestää on lauantaina 28.1. kello 21 alkavan suoran lähetyksen aikana.

Äänestyksen tarkka alkamis- ja päättymisaika ilmoitetaan lähetyksessä. Ilmoitetun äänestysajan ulkopuolella annetut äänet eivät vaikuta tulokseen, mutta ne voi silti joutua maksamaan.

Käytössä on maksullinen tekstiviesti- puhelin- ja verkkoäänestys, jonka osoite on yle.fi/umk/vote. Yksi ääni maksaa euron, puhelimella äänestettäessä päälle tulee paikallisverkkomaksu. Tuotto ohjataan Nenäpäivä (siirryt toiseen palveluun)-säätiön työhön.

Kansainvälisiä raateja ympäröi salaperäisyys

Viime vuoden kotimaiset raadit on nyt korvattu kymmenellä eurooppalaisella. Ne kokoontuvat Espanjassa, Islannissa, Iso-Britanniassa, Israelissa, Latviassa, Norjassa, Ranskassa, Ruotsissa, Ukrainassa ja Virossa. Raatilaisten yllä leijuu suuri salamyhkäisyys, jotta kilpailijat, heidän faninsa tai taustajoukkueensa eivät voisi vaikuttaa lopputulokseen.

Jokaisessa kymmenessä raadissa on neljä jäsentä. Kukin antaa pisteitä suosikeilleen 1, 2, 4, 6, 8, 10 ja 12. Kun kaikki raatilaiset ovat antaneet pisteensä, ne lasketaan yhteen ja kilpailijat laitetaan paremmuusjärjestykseen. Se, joka saa raadin ykköstilan, saa 12 pistettä, toiseksi tullut 10 pistettä ja niin edelleen. Yhden raadin antama pistemäärä on yhteensä 43 ja nämä pisteet ilmoitetetaan lähetyksessä. Jos maan raadin tuloksessa tulee tasapisteitä, ratkeaa tilanne puheenjohtajan äänellä.

Koska raatien yhteispistemäärä on 430, on yleisöäänien arvo sama 430. Kilpailijakohtainen yleisöäänestystulos saadaan prosentuaalisena suhdelukuna äänimäärästä. Tämä prosenttiluku äänimäärästä on sama suhdeluku 430 pisteestä.

Äänestäminen kannattaa aina

Vaikealta vaikuttava kaava avautuu esimerkkilaskulla. Jos viime vuoden kisan voittanut Sandhja sai 14,4 prosenttia yleisöäänistä, hän sai 14,4 prosenttia 430 yleisöäänipisteestä. Laskutoimituksella 430 x 14,4 /100 Sandhjan äänestysprosentti muuttui 62 pisteeksi. Näihin yhdistettiin raatien Sandhjalle antamat 98 pistettä, jolloin kokonaispistemääräksi tuli 160.

Viime vuonna moni harmitteli, että Saara Aalto jäi kakkoseksi, vaikka oli yleisöäänten ykkönen. UMK17-tuotannosta vinkataankin, että mitä ahkerammin yleisö äänestää, sitä suuremmat mahdollisuudet sen suosikilla on tulla valituksi. Esimerkiksi Ruotsin Melodifestivalenissa kansa äänestää suhteessa aktiivisemmin kuin meillä.

Kisatunnelmiin voi virittäytyä etukäteen muun muassa UMK17-sivustolla sekä torstain ja perjantain etkolähetyksissä. Lauantai-illan finaalia odotellessa kappaleisiin voi tutustua musiikkivideoiden avulla.