Impro vapauttaa itsetunnon – teatteria tehdään monipuolisesti hanketyönä

Nuoret saivat improkerhoja, yleisö nähdäkseen talviteatteria ja kesäteatterialue kastettiin uudelleen. Maiju Lassila -teatterihanke virittää tohmajärveläiset ilmaisemaan itseään.

Tohmajärvi
Improryhmäläisiä Tohmajärveltä.
Hilla Vikki, Marika Lehikoinen ja Mira Makkonen improilevat ja irrottelevat mielellään. Tanja Perkkiö / Yle

TohmajärviTohmajärvi on saanut lisää teatteria. Maiju Lassila - teatterihankkeen myötä ilmaisutaiteen harrastus on levittäytynyt kesäteatterista ympärivuotiseksi toiminnaksi, johon on kuulunut muun muassa kurssitusta, talviteatteria ja improvisaatiota nuorille tuovia kerhoja.

Tietäväisen koulun salissa kokoontuu 5 innokasta yläasteelaista nuorta, jotka tekevät improkerhokauden päätteeksi myös esityksen yleisölle. Kerhokokoontumisessa irrotellaan ja leikitään monta erilaista tehtävää, joissa yritetään vapauttaa niin ajattelun kuin kropankin luovuus uusille urille.

Improkerho.
Tässä syntyy elävä kuva, jossa yksi voi pahoin vuoristoradan jälkeen ja muut reagoivat. Oikealla ryhmän vetäjä Mervi Venäläinen. Tanja Perkkiö / Yle

Tehtävinä on tehdä itselleen valokuvasta hahmo, heitellä spontaanista sanoja, jotka liittyvät rytmiin ja edellisiin sanoihin ja pitää hoksottimet valppaina. Improilu tuntuu sallitulta leikiltä, joka naurattaa ja toisaalta voi heittäytyä kokeilemaan vaikkapa rikollisen saappaita. Tai hetken voi kuvitella olevansa penkki!

– Tämä on hauskaa, lisää itsevarmuutta ja on mukava oppia ilmaisemaan itseään, kertovat nuoret kuin yhdestä suusta.

Teatteria kaikille

Kaikki koulun kerhoon tulleet ovat valinneet ilmaisutaidon myös valinnaisaineeksi, mutta improkerho antaa vielä lisää. Toinen improkerho kokoontuu nuortentila Stopilla.

– Liikunnan ja musiikin harrastusmahdollisuudet täällä Tohmajärvellä ovat hyvät, mutta muulle ilmaisupuolelle ei ole ollut kauheasti tarjontaa. Sitä halusin näillä kerhoilla nuorille tuoda, selittää Maiju Lassila -hankkeen työntekijä Mervi Venäläinen.

Maiju Lassila -hankkeen (siirryt toiseen palveluun) alla Tohmajärvellä syntyi myös monologeista koostuva teatteriesitys Aikani -monologi, joka vietiin Tikkalan seurojentalolle, Kemien työväentalolle ja naapurikuntaan Kiteelle. Monologi vierailee myös Joensuussa uudessa Ihmisen teatterin perustamassa pop up- teatterissa.

Jo viime vuoden puolella Tohmajärven kesäteatterialue nimettiin uudelleen Maiju Lassila -teatteriksi. Ennen Suomen itsenäisyyden aikaa vaikuttanut kirjailija Maiju Lassila eli Algot Tietäväinen oli kotoisin Tohmajärveltä.