1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teknologia

Jättirobotti Teraleon valtasi yliopiston aulan Oulussa

Huippumodernia robottipukua voi ohjata kännykällä. Kolmimetrinen jättirobo on syntynyt opiskelijoiden tiimityönä.

Jani Lehtovirran ja opiskelijatiimin rakentama Teraleon robotti Oulun yliopiston aulassa 26.1.2017
Teraleonin nimi tulee sanoista 'tera' joka kuvastaa robotin kokoa, sillä 'tera' on tuhat kertaa isompi kuin 'giga' ja 'leon' tulee englannin sanasta 'cameleon' eli väriä muuttava muotoa muuttava. Se taas viittaa robotin kykyyn vaihtaa väriään, kertoo Jani lehtivirta.

OULU Sähkötekniikan opiskelija Jani Lehtovirta tykkää robottipuvuista. Mies on rakentanut niitä jo kahdeksan kappaletta.

Viimeisin syntyi opiskelijatiimin yhteistyönä ja mittasuhteetkin ovat kunnioitusta herättävät: kännykällä ohjattava Teraleonin valoja vilkkuva katse lakaisee ympäristöä kolmen metrin korkeudessa ja kaverin saapikkaat ovat sen kokoiset, että näiden popojen kärjet sopisivat mainiosti istuimiksi.

Lehtovirta on työstänyt aiemmat robottipukunsa lähinnä omin voimin tai kavereiden kanssa, mutta tällä kertaa mukaan lähti peräti 20 opiskelijan tiimi.

Robotti tai tarkemmin ottaen robottipuku, sillä sen sisältä löytyy paikka myös ohjaajalle, on syntynyt opiskelijoiden tiimityönä. Tiimi on päässyt Teraleonia tehdessään opettelemaan myös tietotekniikkaa, lujuuslaskelmia, ohjausjärjestelmiä ja muita perusinsinöörin oppeja.

Joskus, kun olin kymmenvuotias tai vähän ennenkin ajattelin, että ei hitto olisi hienoa joskus tehdä robotti, joka oln omakotitalon korkuinen. Tässä ollaan jo aika lähellä!

Jani Lehtovirta

– Syksyllä 2015 rupesin vähän kavereilta ja uusilta opiskelijoilta kyselemään, että miten olisi, jos tehtäisiin jotakin hienoa ja isoa ja porukkahan innostui. Aivan uskomaton tiimi oli ja uskomaton oli myös tulos.

Jani Lehtivirran tavoitteena on ollut tehdä robottipuvuistaan isompia ja näyttävämpiä.

– Joskus, kun olin kymmenvuotias tai vähän ennenkin ajattelin, että 'ei hitto' olisi hienoa joskus tehdä robotti, joka on omakotitalon korkuinen. Tässä ollaan jo aika lähellä, robottimies nauraa.