Esitys: Kaupungeissa kirje tai postikortti voi kolahtaa postiluukkuun vain kolme kertaa viikossa

Haja-asutusalueilla turvataan viisipäiväisellä jakelulla sanomalehtien jakelu. Esitys koskee postimerkillä maksettuja kirjeitä ja kortteja, jotka muodostavat alle 4 prosenttia kaikesta postimäärästä.

Posti- ja kuriiritoiminta
Sanomalehtiä ja aikauslehti postiluukussa
Heli Mansikka / Yle

Hallitus esittää postin jakeluun joustoa niin, että taajamissa, joissa toimii sanomalehtien varhaisjakelu, on kirjeposti jaettava vähintään kolmena päivänä viikossa.

Haja-asutusalueella eli käytännössä maaseudulla posti jaettaisiin edelleen viitenä päivänä viikossa kuten tähänkin asti.

Uudistus koskee postimerkillisiä, alle kahden kilon painoisia kirje- tai pakettilähetyksiä.

Nämä muodostavat Postin mukaan alle 4 prosenttia kaikesta postimäärästä.

Suomalaiset saavat Postin mukaan tällä hetkellä keskimäärin noin 11 postimerkillä varustettua kirjettä tai korttia vuodessa eli käytännössä noin yhden yleispalveluun kuuluvan kirjeen kuukaudessa. Muut kirjeet, kuten paperiset laskut, eivät kuulu yleispalveluun.

Haja-asutusalueilla viisipäiväisellä jakelulla turvataan sanomalehtien jakelu. Taajamissa viisipäiväistä jakelua ei tarvita lehtien vuoksi, koska niissä sanomalehdillä on erillinen jakeluverkosto.

Harvaan asutuilla alueilla postin jakelu pitäisi ehdotuksen mukaan kilpailuttaa.

Lakiesityksessä sallittaisiin myös postin jakaminen kerrostaloissa lokerikkoihin huoneistokohtaisten postiluukkujen sijasta, jos taloyhtiö niin päättää.

Myös postin jakeluaikoihin on tulossa lievennyksiä. Jatkossa kotimaan postista puolet pitää olla perillä viimeistään neljäntenä päivänä ja 97 prosenttia viimeistään viidentenä arkipäivänä.

Myös EU:n sisäisen ulkomaanpostin aikataulut pitenisivät.

Uuden postilain on tarkoitus tulla voimaan tämän vuoden kesällä.

Uutista tarkennettu 26.1.2017 klo 18.20. Uutiseen lisätty yleispalvelukirjeiden määrä koko postin määrästä.