1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Emma (Laulaja)

Ennakkosuosikki Emma tavoittelee unelmaansa – laulaja on haaveillut euroviisuedustuksesta pikkutytöstä lähtien

Ennakkosuosikiksi UMK2017-äänestyksessä noussut 26-vuotias Emma Sandström astuu UMK2017-estradille lauantaina 28.1. Illalla selviää, kuka kymmenestä finalistista pääsee edustamaan Suomea Kiovassa toukokuussa järjestettäviin Euroviisuihin.

Kokkolalaislähtöinen Emma Sandström tähtää tosissaan Suomen euroviisuedustajaksi. Kuva: Yle Kuvapalvelu/Jyrki Valkama

Eilen torstaina puolilta päivin päättynyt UMK17-ennakkoäänestys nosti Kokkolasta kotoisin olevan 26-vuotiaan Emma Sandströmin ennakkosuosikiksi. Hänen esittämänsä Circle of Lilght -kappale sai ennakkoäänistä lähes kolmanneksen, 30,4 prosenttia.

Varsinainen kilpailu käydään lauantai-iltana, jolloin selviää, toteutuuko Emma Sandsrömin haave. Hän on unelmoinut pikkutytöstä lähtien edustavansa Suomea euroviisuissa.

Vahva kokkolalaisedustus löytyy myös Emman esittämän biisin takaa; Jonas Olsson, Heidi Maria Paalanen, Aku Rannila ja Saara Törmä, ovat kaikki kotoisin Kokkolasta.

– Haluamme kaikki todellakin päästä edustamaan Suomea Kiovaan. Haluan tehdä Suomen ylpeäksi minusta, siksi lähdin mukaan UMK2017-kilpailuun, Emma sanoo.

Novian ammattikorkeakoulussa laulunopettajaksi ja musiikkipedagogiksi opiskellut 26-vuotias Emma asuu tällä hetkellä Tukholmassa.

Voice of Finlandin jälkeen mietin, mitä tekisin näillä 15 sekunnilla julkisuudessa?

Emma Sandström

Hän osallistui myös Voice of Finland -kisan viidennelle kaudelle. Pudottuaan kisasta, hän otti yhteyttä tuttuun musiikintekijään Heidi Maria Paalaseen.

– Voice of Finlandin jälkeen mietin, mitä tekisin näillä 15 sekunnilla julkisuudessa? Tiesin, että haluan UMK:hon, mutten tiennyt miten.

Emma ja Heidi olivat tutustuneet Estraditaiteen koululla Kokkolassa, missä Emma otti laulutunteja.

– Heidi oli siellä sijaisena ja opetti minuakin. Siellä me tapasimme monta vuotta sitten.

Kappale kertoo suojaavasta kehästä

Kokkolalaislähtöinen Heidi Maria Paalanen on tehnyt musiikkia Suomen eturivin muusikoille, muun muassa Antti Tuiskulle, Jesse Kaikurannalle, Robinille ja Suvi Teräsniskalle.

Emma ajatteli kysyä, tuntisiko tuttu musiikintekijä jonkun, joka voisi tehdä hänelle euroviisubiisin.

Emma yllättyi iloisesti Heidi Maria Paalanen ehdotuksesta.

– En olisi ikinä ajatellut, että Heidi haluasi tehdä minulle biisin.

Heidi Maria Paalanen kokosi työryhmän kasaan, he haastattelivat Emmaa ja kuulostelivat, millaista musiikkia artisti halusi esittää.

– Sen kautta biisi syntyi.

UMK2017-kilpailuun nikkaroitu biisi on nimeltään Circle of Light. Kappale kertoo nimensä mukaisesti valon kehästä, jonka ihminen kuvittelee suojaksi ympärilleen.

– Kehän, jonka sisällä olet turvassa. Jokaisella on suruja, murheita ja vaikeita asioita, joita käy läpi. Mietin, miten me jaksetaan olla vahvoja? Millä keinoin jaksamme jatkaa eteenpäin, Emma miettii.

Muiden kommentit eivät enää hetkauta

Emma on jo aiemmin avannut kokemuksensa koulukiusattuna olemisesta. Hän kertoo olleensa ujo tyttö, jolla oli huono itsetunto. Nyt hän kokee olevansa vahvempi, aikuisempi.

Tämä on unelmani, ja haluan elää elämäni kuten minä haluan.

Emma Sandström

– Voice of Finland -kisassa opin tosi paljon. Itsetuntoni kasvoi todella paljon. Koin, että pystyn tähän.

Emma kertoo eläneensä liian kauan miettien, mitä muut hänestä ajattelevat.

– Nyt se ei enää kiinnosta, vaan haluan tehdä tätä. Tämä on unelmani, ja haluan elää elämäni kuten minä haluan.

Enää Emma ei mieti mitä negatiivista tulevaisuus voisi tuoda, tai ihmisten negatiivisia kommentteja.

– Nykyisin on ihan sama, mitä joku minusta sanoo. Se ei tule läpi. Minulla on vahva suoja. Jatkan vain omaa tietäni ja yritän pysyä positiivisena ja vahvana, nuori nainen sanoo.

Emma uskoo, että ihmiset ympäri Eurooppaa pystyvät samaistumaan irlantilaisia sävyjä soivan kappaleen sanomaan.

– Kansallisuudesta, iästä tai elämäntilanteesta riippumatta.

Akustisilla instrumenteillä pehmeyttä

Circle of Light -biisin tyylilaji on WDM eli Wooden Dance Music. Se pohjautuu toiseen englanninkieliseen sanapariin EDM eli Electronic Dance Music.

– Halusin vähän EDM:ää pehmeämpää soundia ja luonnollisempaa musiikkityyliä. Lisäsimme elektroniseen tanssipoppiin akustisia instrumentteja ja saimme lämpimämmän soundin. Siksi kutsun sitä WDM:ksi.

UMK2017-verkkosivuilla Emma kertoo muokanneensa EDM-käsitettä omakseen.

– Tykkään, että musiikki on tanssittavaa ja akustiset soittimet tekevät siitä lämpimämpää ja juuri minun näköistäni.

Opettajana Tukholman Östermalmilla

Emma Sandström oli aina asunut kotikaupungissaan Kokkolassa, mutta kun kaverit lähtivät muualle opiskelemaan, muutto muualle alkoi houkutella häntäkin.

– Ajattelin ensin, että muutan New Yorkiin, mutta se olisi ollut liian kallista. Päätin aloittaa Tukholmasta, missä minulla on sukulaisiakin.

Laulaminen isoilla lavoilla on suuri unelmani. Opettaminen on aina ollut suunnitelma B.

Emma Sandström

Tukholmaan muutettuaan Emma sai nopeasti töitä. Tällä hetkellä hän työskentelee musiikin- ja kuvataideopettaja Östermalmilla, hienostuneeksi mielletyssä Tukholman kaupunginosassa.

– Pidän siitä tosi paljon.

Emma on vaihtanut elämänsä raiteelta B raiteelle A.

– Laulaminen isoilla lavoilla on suuri unelmani. Opettaminen on aina ollut suunnitelma B. Nyt on elettävä suunnitelma A:n mukaan, tai ainakin kokeiltava, mihin tämä vie. Toki on hyvä, että minulla on myös opettajakokemusta, ja voin jossain vaiheessa jatkaa sitä.

Jokainen sekunti on tarkasti suunniteltu

Tosissaan Kiovaan tähtäävä Circle of light -biisin tekijäjoukko on tehnyt kovasti töitä euroviisuedustuksen eteen. Emman mukaan he ottavat kisan tosissaan, eivätkä pelkästään tavoittele julkisuutta.

– Itse olen treenannut laulua ja koreografiaa päivittäin, myös visuaalisuus lavalla on minulle tärkeää. Jokainen sekunti on tarkasti suunniteltu.

Emma ei kuitenkaan paljasta, nähdäänkö Circle of Light -biisin aikana lavalla tuulikoneiden tai pyrotekniikan tuomaa tunnelmaa.

Vaikka kaikki artistin ideat eivät lavalla toteudu, hän vakuuttaa luvassa olevan todella kova show.

– Odotan innolla, että ihmiset näkevät, mitä olemme harjoitelleet ja suunnitelleet.

Olen ylpeä meidän koko työryhmästä.

Emma Sandström

Ennakkosuosiikin paineet eivät nuorta laulajaa hikeennytä.

– Ihana kuulla, että ihmiset tykkäävät. Se tuo kivaa fiilistä. Ja se kova työ, mitä ollaan tehty, on myös ollut sen arvoista. Olen ylpeä meidän koko työryhmästä.

**Katso ja kuuntele **UMK2017-etkot. UMK2017-etkot perjantaina 27.1. kello 17.

Lue myös lehmien arviot UMK2017-biiseistä. #Lehmälive soittaa UMK-biisejä läpi vuorokauden

Kuuntele Suomen euroviisuedustajia vuosien varrelta. Ylen Elävässä Arkistossa voi kuunnella Suomen euroviisuedustajia vuosien varrelta.

Emma Kuva: Jyrki Valkama/YLE Kuvapalvelu