Poliisi: Ilmiselvät hätätilanteetkaan eivät välttämättä pysäytä ohikulkijoita – "Välinpitämättömyydestä näyttää tulleen maan tapa"

Ulosajossa loukkaantunut mies ei saanut Salossa ohi ajavia pysähtymään avukseen. Sairaskohtauksen saanut nainen aneli Porissa lähes tunnin ajan ihmisiltä apua juna-asemalla.

hätätilanteet
Liikenneruuhka nelostiellä
Antti Pylväs / Yle

Salolaismiehen aamuinen työmatka keskeytyi ulosajoon matkalla Salosta Auraan tammikuun puolivälissä. Vakavasti loukkaantunut mies painoi autosta hätävilkut päälle, vilkutteli valoja ja soitti äänimerkkiä. Yksikään ohi ajaneista ei pysähtynyt. Lopulta mies sai kaivettua lattialle pudonneen kännykän käsiinsä ja soitettua itselleen apua.

Ylikonstaapeli Kai Heinola Lounais-Suomen poliisista pudistelee päätään, kun hän kuulee tapauksesta. Hänen mukaansa jokaisen tienkäyttäjän tulisi pysähtyä onnettomuuspaikalle tarkistamaan tilanne. Tieliikennelaissa säädetty auttamisvelvollisuus koskee myös loukkaantuneen kuljettamista hoitoon.

– Välinpitämättömyydestä näyttää tulleen maan tapa. Sama asenne tuntuu koskevan maassa makaavaa. Ihmiset loikkivat yli tai kiertävät kaukaa, harva pysähtyy kysymään vointia, Heinola kuvailee.

Ylikonstaapeli neuvoo miettimään, toivoisiko itse saavansa apua vastaavassa tilanteessa.

"Ihmiset kävelivät kylmästi ohi"

Porilainen Pertti Lamminpää sai pojaltaan reilu viikko sitten shokeeraavan puhelinsoiton. Miniäkokelas Ani oli saanut sairaskohtauksen juna-aseman parkkipaikalla ja hänet oli kiidätetty sairaalaan.

Sekä isä että poika olivat järkyttyneitä Anin kerrottua, että hän oli pyytänyt maahan kaaduttuaan lähes tunnin ajan ohikulkijoilta apua. Oma puhelin oli pudonnut maahan ja lakannut toimimasta.

– Ihmiset kävelivät kylmästi ohitse. Onneksi lopulta iäkkäämpi herrasmies auttoi tytön maasta ylös ja soitti hätänumeroon. Ambulanssihenkilökunta oli todennut ettei hypotermiakaan ollut tytöllä kaukana, Lamminpää kertoo.

Miniäkokelaan kohtalo meni Pertti Lamminpäällä niin tunteisiin, että hän päätti tehdä asiasta somepäivityksen. Hän peräänkuulutti ihmisten inhimillisyyttä.

– Jos jotain hyvää tästä hakee, on tuota päivitystäni jaettu jo useita satoja kertoja. Eli voi todeta, että tämä asia koskettaa monia muitakin.

Välinpitämättömyyttä selitellään pelolla

Kummassakaan edellä mainitussa tilanteessa edes ilmiselvä hätä ei pysäyttänyt ohikulkijoita. Poliisin mukaan moni selittää välinpitämättömyyttään pelolla. Esimerkiksi ylös nostettu auton konepelti ja käsiään heiluttava ihminen voidaan nähdä houkuttimena ryöstölle.

– Joinakin kesinä on moottoritien varteen pysähtyneestä autosta yritetty kaupata jotain apuun pysähtyneille. Varsinaisia ryöstöjä en muista, toteaa ylikonstaapeli Kai Heinola.

Jos ei uskalla pysähtyä, riittääkö soitto hätänumeroon?

– Jos pystyy varmuudella sanomaan, ettei onnettomuuspaikalla ole suuri hätä, ilmoitus hätäkeskukseen riittää, Heinola sanoo.

Onnettomuustilanteessa auttamaan pysähtyvän on ajettava oma auto sellaiseen paikkaan, ettei siitä ole haittaa muulle liikenteelle. On hyvä kytkeä hätävilkut päälle ja pukea heijastinliivi omaksi turvakseen. Sen jälkeen selvitetään tilanne ja soitetaan tarvittaessa apua.

Jos huomaa, että onnettomuuspaikalla on jo toimintakykyisiä ihmisiä auttamassa, paikalle ei kannata jäädä tukkimaan muuta liikennettä. Jos auttajat kuitenkin heiluttavat pyytääkseen lisäapua, pitää pysähtyä. Onnettomuudesta voi vielä varmuuden vuoksi ilmoittaa hätäkeskukseen.

– Uteliaita ei onnettomuuspaikalla kukaan kaipaa, Heinola muistuttaa.

Pahensiko avun viivästyminen selkäydinvammaa?

Ohikulkijoiden piittamattomuudella on voinut olla vaikutuksia sekä salolaismiehen että porilaisnaisen toipumiseen.

Miehen liikuntakyky on edelleen arvoitus. Hän on parhaillaan kuntoutettavana selkäydinvammapoliklinikalla Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Perhe on joutunut miettimään, kuinka paljon miehen kännykän kurottelu autossa pahensi selkäydinvammaa.

Porilainen nainen on edelleen sairaalassa. Juna-asemalla saadun sairaskohtauksen jälkeen aivoista kuvannettiin useita aivoinfarkteja.