1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lapset ja nuoret

Kehitteillä uusi palvelumalli: Alkoholin vaurioittamille lapsille apua

Carea kerää eri alojen ammattilaisia yhteen äidin raskaudenaikaisen alkoholinkäytön vaurioittamien lasten ja nuorten avuksi. Nyt lapset ovat vaarassa lipsahtaa palvelujen ulkopuolelle.

Lapset ja nuoret
Odottavalla äidillä oluttölkkejä kädessä
Mika Viljanen / Yle

Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Carea kehittää uutta tapaa auttaa äidin raskaudenaikaisen alkoholinkäytön vaurioittamia lapsia ja nuoria. Lapset jäävät helposti väliinputoajiksi, kun kukaan ei ole päävastuussa heidän tuen ja palveluiden kokonaisuudestaan.

Tavoitteena on kehittää uusi alueellinen palvelumalli, jossa apu ja tuki löytyisi yhden tiskin takaa. Lisäksi tarkoitus on muodostaa osaamisverkosto ja järjestää vertaisryhmätoimintaa FASD-nuorille. Mukana yhteistyössä on Kehitysvammaliitto (siirryt toiseen palveluun).

Suurin osa äidin raskausaikaisen alkoholin vaurioittamista FASD-lapsista on lastensuojelun asiakkaita. He asuvat sijaisperheissä, jotka myös tarvitsevat tukea erityislapsen kanssa toimimisessa ja arjessa selviämisessä.

FASD-lapset ja -nuoret eivät ole yhdenmukainen ryhmä. He tarvitsevat laaja-alaista, yksilöllistä tukea ja apua oppimisessaan ja elämässä selviytymisessä. Lapset tarvitsevat esimerkiksi neurologisia palveluita, toiminnanohjausta, puheterapiaa ja erityisopetusta. Carea kerää nyt moniammatillista tiimiä lasten ja heidän sijaisperheidensä tueksi.

Alkoholinkäytöstä saa huomautuksen joka 10:s äiti

Kymenlaaksossa joka kymmenes synnyttäjä saa kehotuksen hakeutua päihdepalvelujen piiriin. Vuonna 2015 näitä äitejä oli 120.

Äidin alkoholinkäytöstä vammautuneiden lasten määrää on vaikea laskea, koska kaikki eivät tule ilmi. Vastasyntyneestä vaurioita ei välttämättä voi huomata. Diagnoosia ei myöskään voi tehdä, jos äidin alkoholinkäyttöä ei voida todentaa.

Kymenlaaksossa hoitoa saa tällä hetkellä 26 FASD-lasta. Suomessa syntyy vuosittain 600 – 3000 lasta, joita äidin alkoholinkäyttö on vaurioittanut pysyvästi.

Lue seuraavaksi