Työntekijät haastoivat kaupungin oikeuteen Järvenpäässä ja vaativat puolen miljoonan euron kovauksia

Kiista koskee työntekijöiden siirtymistä liikkeen luovutuksen yhteydessä. JHL:n mukaan vastaavankaltaiset tapaukset ovat yleistymässä.

Kotimaa
Työntekijä -sana.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Järvenpään kaupunki päätti loppuvuodesta 2014 siirtää kiinteistöhuolto- ja siivouspalvelut Mestaritoiminta Oy:lle osana tasapainottamisohjelmaan liittyviä säästöjä. Samassa yhteydessä kaupunki lakkautti kokonaan osan toiminnoista, jonka johdosta toistakymmentä työntekijää irtisanottiin.

Yhdeksän entistä työntekijää on nyt riitauttanut irtisanomisen ja nostanut kanteen kaupunkia sekä Mestaritoiminta Oy:tä vastaan.

– Työntekijät näkevät, että kysymyksessä on laiton irtisanominen, koska ei ole noudatettu liikkeen luovutusta koskevaa lainsäädäntöä, sanoo lakimies Keijo Karhumaa Julkisten ja hyvinvointialojen liitosta.

Liikkeen luovutuksella tarkoitetaan työsopimuslain mukaan toimintojen luovuttamista toiselle työnantajalle. Lain mukaan myös luovutuksen piiriin kuuluvat työntekijät siirtyvät tällöin uuteen yritykseen entisin työsuhteen ehdoin.

– Jos esimerkiksi kiinteistöhuolto siirtyy kaupungilta yritykselle, niin niiden henkilöiden siirtyminen toisen työnantajan palvelukseen on turvattu, joiden työtehtävistä vähintään 50 prosenttia on tämän alan töitä. Työnantaja kuten kaupunki voi kuitenkin luopua teettämästä jotakin tehtäviä, jolloin tehtävät lakkaavat ja niissä olevat ihmiset irtisanotaan, sanoo neuvottelupäällikkö Sari Ojanen KT Kuntatyönantajista.

Kaupunki puolustaa päätöksiään

Kaupunki lakkautti liikkeen luovutuksen yhteydessä muun muassa tilahallinta- ja isännöintipalvelut, talonrakentamispalvelut ja sähkötyöt.

Työntekijät katsovat, että kaupungin lakkauttamia töitä tehdään kuitenkin edelleen Mestaritoiminta Oy:n toimesta hieman eri nimikkeillä kuin aikaisemmin. Mestaritoiminta Oy:n pääomistaja on Järvenpään kaupunki.

– Kaupunki lähtee siitä, että tuolloin tehty ratkaisu on osoittautunut tarkoituksenmukaiseksi eikä kaupunki pidä kanteen vaateita perusteltuina, sanoo kaupungin lakimies Petja Harakka.

Harakan mukaan kaupunki myös pitää työntekijöiden lähes puolen miljoonan euron korvausvaatimusta kohtuuttomana.

Kaupungin mukaan liikkeen luovutuksen jälkeen kiinteistöhuolto- ja siivouspalvelua on toteutettu kaupungin tehokasta tilojen käyttöä ja huoltoa edistävällä mallilla, ja käyttäjiltä on saatu kiitosta palvelun ja laadun parantumisesta.

Lakiviidakko aiheuttaa kiistoja

Kuntapalveluiden järjestämismalleja myllätään kunnissa uusiksi koko ajan. JHL:n lakimies Keijo Karhumaan mukaan Järvenpään tapaus ei suinkaan ole ainoa laatuaan, vaan kysymys on enemmänkin kiihtyvästä ilmiöstä.

– Kyllä näistä asioista kiistellään paljon, enkä usko, että riitatapaukset olisivat ainakaan vähenemässä. Tällä hetkellä esimerkiksi JHL:llä on kaksi liikkeen luovutusta koskevaa tuoretta hovioikeuden tuomiota, joista on haettu valituslupaa korkeimmalta okeudelta, sanoo Karhumaa.

Myös KT Kuntatyönantajien puhelin soi kiivaaseen tahtiin, kun kunnat kaipaavat lakineuvoja palveluiden yhtiöittämiseen, kilpailuttamiseen ja liikkeen luovutukseen. Neuvottelupäällikkö Sari Ojasen mukaan esimerkiksi liikkeen luovutukseen liittyvä juridiikka on hyvin vaikeaa ja sen tiimoilta tulee puheluita lähes viikoittain.

Hän kuitenkin näkee, että muutosten yhteydessä irtisanomisten määrä on kuntakentällä häviävän pieni.

– Kunta-ala työllistää lähes puoli miljoonaa ihmistä ja keskimäärin vuosittain irtisanotaan noin 250-300 henkilöä. Eli puhutaan aika pienestä ilmiöstä ja yleensä kunnat ovat näissä asioissa hyvin tarkkoja, sanoo Ojanen.