Hyppää sisältöön

Suomi-ilmiö jatkuu Ranskassa – suomalaisia taas arvostetun muotikisan finaalissa

Suomalaiset Maria Korkeila, Eeva Rönkä ja Sofia Okkonen on valittu maailman merkittävimpiin kuuluvan Hyères-muotifestivaalin finaalin.

Maria Korkeilan miestenvaatemallisto on saanut vaikutteita muun muassa vanhoista aikuisviihdelehdistä, työvaatteista ja 1970-luvun punkista. Kuva: Maria Korkeila

24-vuotias muotisuunnittelun opiskelija Maria Korkeila saattaa olla kansainvälisen läpimurron kynnyksellä. Hänet on juuri valittu yhden maailman merkittävimmän muotikilpailun finaaliin. Kyseessä on Ranskassa huhtikuisin järjestettävä kaksiviikkoinen Hyéres-festivaali, joka on nuorille suunniittelijoille tarkoitettu muotialan kilpailu.

– Kun minulle eilen soitettiin Ranskasta, tuntui tosi hyvältä. Tämä kisa on ollut unelmani siitä saakka, kun kolme ja puoli vuotta sitten aloitin opiskelun Aalto-yliopistossa, Korkeila kertoo puhelimitse.

Hän odottaa pääsevänsä  festivaalilla tutustumaan alan ihmisiin, esittelemään punk-henkistä mallistoaan kansainväliselle yleisölle ja näkemään ihmisten reaktioita töihinsä.

Maria Korkeila haluaisi töihin kansainväliseen muotitaloon Pariisiin. Kuva: Maria Korkeila

– Uskon, että kisa on minulle ponnahduslauta uralla.

Nimenomaan ponnahduslautana kisaa yleisesti pidetäänkin. Sieltä ovat nousseet kuuluisuuteen muun muassa tunnettu hollantilaisbrändi Viktor & Rolf ja tanskalaissuunnittelija Henrik Vibskov.

Myös suomalaiset ovat menestyneet kisassa – itse asiassa niin hyvin, että festivaalilla on ruvettu viime vuosina puhumaan "Suomi-ilmiöstä".

Kilpailun voitto on tullut Suomeen kahdesti. Vuonna 2012 sen voitti Aalto-yliopistossa opiskeleva suomalaiskolmikko Siiri Raasakka, Elina Laitinen ja Tiia Sirén ja vuonna 2013 niin ikään Aallon opiskelija Satu Maaranen. Sen jälkeen voitto on mennyt suomalaisilta sivu suun, mutta finaalissa on nähty vahva suomalaisedustus. Viime keväänä finaalissa kisasi kolme suomalaismallistoa, samoin vuonna 2015.

– Aikaisempien vuosien osallistujat ovat neuvoneet, ettei festivaalilla pidä miettiä liikaa voittoa, vaan kannattaa keskittyä nauttimaan ja juttelemaan alan ihmisille, Maria Korkeila kertoo.

Korkeilan tavoitteet uran suhteen ovat selvät: hän haluaisi päästä työskentelemään johonkin isoon, kansainväliseen muotitaloon, mieluiten Pariisiin, mutta myös Lontoo ja Belgia kiinnostavat.

– Joskus myöhemmin voin sitten miettiä oman malliston suunnittelua. Ensin haluan lisää työkokemusta.

Eeva Röngän hattumallisto pääsi finaalin kilpailun uudessa asustesarjassa. Kuva: Eeva Rönkä

Korkeilan lisäksi Hyéresin finaaliin valittiin tänä vuonna kaksi muutakin suomalaista. Aalto-yliopistosta vuonna 2012 valmistunut Eeva Rönkä pääsi hattumallistollaan finaaliin kilpailun asustesarjassa, joka järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Valokuvausta Aalto-yliopistossa opiskeleva Sofia Okkonen on puolestaan valittu finaaliin kisan valokuvasarjassa.

.
.