Suurin työeläkevakuuttaja rellesti sijoitusmarkkinoilla: 7,4 %:n tuotto

Keva onnistui eläkevarojen sijoituksissaan ja lihotti pottia miljardeilla. Tuottoja poiki, vaikka kunta-alan eläkerahoittaja päätti tietoisesti välttää riskisijoituksia Brexitin ja Trumpin vuotena.

talous
KEVAn toimitusjohtaja Timo Kietäväinen
KEVAn toimitusjohtaja Timo Kietäväinen Jarno Kuusinen / AOP

Kunta-alan eläkeyhtiö Keva ylsi yllättävän suuriin sijoitustuottoihin epävarmuuden vuotena 2016. Kevan ennakkotiedotteessa sijoitusten tuotto oli peräti 7,4 prosenttia eli 4,3 miljardia euroa. Markkina-arvo oli vuoden lopussa yhteensä 48,5 miljardia.

Esimerkiksi viime vuonna suomalaisten työeläkelaitosten sijoitukset tuottivat keskimäärin viisi prosenttia.

– Lähtökohdat sijoitusvuoteen olivat heikot, korkotaso ennätyksellisen alhaalla ja osakkeilla takanaan jo monta hyvää vuotta, kertoo Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen tiedotteessa.

Lisäksi vuoteen liittyi huomattavasti markkinaepävarmuutta, jota toivat eniten Britannian EU-eroäänestys ja Yhdysvaltain presidentinvaalit. Keva oli laskenut osakkeissa riskitasoaan merkittävästi, mutta teki silti selvää tulosta sijoituksilla.

Parhaiten tuottivat Kevan pääomasijoitukset sekä osakkeet ja osakerahastot. Suurin osa eli noin 45 prosenttia Kevan sijoitusomaisuudesta on koroissa. Keva kääri niistäkin kuuden ja puolen prosentin voitot.

– Aika harva olisi vuoden 2016 alkaessa ennustanut, että korkosijoituksista on edeltäneiden vuosien jälkeen vielä puristettavissa toteutuneen kaltaisia tuottolukuja, toteaa sijoitusjohtaja Ari Huotari.

– Valitettavasti lähivuodet tuonevat sitten taas elämän realismia sijoittajan arkeen.

Keva on Suomen suurin eläkevakuuttaja. Sen kontolla ovat kunta-alan henkilöstön, valtion työntekijöiden, kirkon ja Kelan väen eläkeasiat.